Το ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου
Διαβάστε την ερώτηση στη Βουλή του Κομμουνιστή Βουλευτή Λαμπρούλη, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι δραματική. Αυτή την κατάσταση αποτυπώνουν και οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται να υπηρετούν σύμφωνα με τον υπάρχον ελλιπή οργανισμό, 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα.
Λόγω των ελλείψεων είναι αδύνατη ή εξουθενωτική η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ακόμη, τέλος Νοεμβρίου με τη λήξη των συμβάσεων πέντε γιατρών (οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, παιδίατρος, μικροβιολόγος και ορθοπεδικός), το τμήμα αιμοδοσίας θα μείνει με έναν γιατρό, όπως και το οφθαλμολογικό. Με έναν γιατρό έχει μείνει και το γαστρεντερολογικό καθώς έληξε η σύμβαση ενός επικουρικού.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης υπάρχει στα χειρουργεία καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Από τις δύο τακτικές αίθουσες που είχαν οι χειρουργοί, έχει χαθεί η μία. Από τις έξι φορές την εβδομάδα, τώρα κάνουν χρήση των αιθουσών χειρουργείου μόνο τρεις φορές. Επιπλέον, ούτε ο Μαγνητικός Τομογράφος είναι σε λειτουργία λόγω της μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.
Σε σχέση με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται οι 700. Αναγκαία είναι και η στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων, όπως των τραυματιοφορέων, καθώς επίσης του επισιτιστικού τμήματος, ενώ η καθαριότητα, η φύλαξη και τμήματα της τεχνικής υποστήριξης έχουν δοθεί σε εργολάβους.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) εκτιμά ότι οι απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (μέχρι τέλους του χρόνου) σε λειτουργικά έξοδα και σε αναγκαίες προμήθειες ανέρχονται σε 1.000.000 €. Μέχρι στιγμής, αντί αυτού του ποσού, επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με το πενιχρό ποσό των 80.000€.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, όπως σημαντική είναι και η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών του Ε.Κ.Α.Β. Στην ενεργό υπηρεσία του ΕΚΑΒ Μαγνησίας βρίσκονται 39 διασώστες, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με 4 ασθενοφόρα το πρωί, 4 το απόγευμα και 3 στη νυχτερινή βάρδια. Ακάλυπτες μένουν οι βάρδιες ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Οι ασθενείς όταν φεύγουν από το νοσοκομείο αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα για μεταφορά τους στα σπίτια τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Ποια μέτρα θα πάρει για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τη στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής;
Τι θα κάνει για να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των μονάδων υγείας;
Ο Βουλευτής
Λαμπρούλης Γιώργος