To ΚΚΕ Μαγνησίας καλεί σε συνέχιση του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης Τύπου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ»

Συνεχίζουμε τον αγώνα! Να εμποδίσουμε την εγκληματική πολιτική. ΟΧΙ στην καύση SRF/RDF και ΠΕΤ – ΚΟΚ. ΟΧΙ στην παραγωγή των καρκινογόνων καυσίμων στη Θεσσαλία

Χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάϊου, απαίτησαν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών (SRF/RDF) και ΠΕΤ – ΚΟΚ, όπως και η παραγωγή απορριμματικών καυσίμων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) Θεσσαλίας.

Στην κινητοποίηση της 5ης του Μάη οι λαϊκές οικογένειες του Βόλου διατράνωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενάντια στη εγκληματική στήριξη των κερδών της τσιμεντοβιομηχανίας, ενάντια στη μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο τοξικών – καρκινογόνων ρύπων.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την απαράδεκτη αδειοδότηση της κυβέρνησης σε συνέχεια και κλιμάκωση των αδειών των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την ΑΓΕΤ.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις το χρόνο αυτόν στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ αποτελούν πεδίο για την εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι αστικές κυβερνήσεις για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζουν, παράλληλα με το κατακρεούργημα των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, να προχωρούν χωρίς δισταγμό σε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που δεν σέβονται ούτε το δικαίωμα στη δημόσια υγεία ούτε το δικαίωμα στη ζωή.

Αυτόν τον χρόνο επιβεβαιώθηκε περίτρανα ποιο είναι το περιεχόμενο της λεγόμενης «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Είναι η ανάπτυξη όπου για άλλη μια φορά οι λαϊκές οικογένειες θα πρέπει να θυσιάσουν μισθούς, δικαιώματα, συντάξεις, αλλά και την ίδια τη ζωή τους για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών. Η «ανάπτυξή» τους είναι τόσο «δίκαιη» που πηγαίνει χέρι – χέρι με τον ωμό εκβιασμό: ανεργία ή καρκίνος;

Επιβεβαιώθηκε ότι προστασία του περιβάλλοντος και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι δυο πράγματα αντίθετα. Εξάλλου η τεχνολογία και επιστήμη έχουν άμεση σχέση με το ποιος τις κατέχει. Στη σημερινή οικονομία όπου όλα είναι υποταγμένα στους νόμους του κέρδους, η έρευνα, η εφαρμογή ή όχι των αποτελεσμάτων της και των διάφορων καινοτομιών στην πράξη απαντάνε μόνο στο ερώτημα αν αυξάνουν ή όχι την καπιταλιστική κερδοφορία. Αυτό το ταξικό πρόσημο έχει και η νομοθεσία, τόσο της Ε.Ε. όσο και η εθνική. Για το λόγο αυτόν τα «όρια» στα επικίνδυνα και τοξικά στοιχεία ανεβοκατεβαίνουν με υπουργικές αποφάσεις, με γνώμονα όχι τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά με το αν διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της κάθε εταιρείας.

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι κυβέρνηση, περιφέρεια, δημοτική αρχή έχουν μοιρασμένους ρόλους και πατάνε στην ίδια βάρκα. Αυτή των παραχωρήσεων προς την ΑΓΕΤ. Η ΑΓΕΤ δεν θα μπορούσε να έχει τις τωρινές απαράδεκτες άδειες αν όλοι τους δεν είχαν συνεργαστεί άψογα και ο καθένας με βάση τις αρμοδιότητες που έχει.
Η κυβέρνηση αυτόν τον χρόνο απέδειξε ότι υπερασπίζεται επιθετικά την ΑΓΕΤ, αναμασά τους εκβιασμούς της εταιρείας για τις θέσεις δουλειάς. Όταν το ΚΚΕ έφερε το ζήτημα στη βουλή πέρσι, ο Σωκράτης Φάμελος, εκ μέρους της κυβέρνησης, κούναγε το δάχτυλο λέγοντας ότι όποιος διαφωνεί δεν θέλει την πρόοδο, ότι είναι «αμόρφωτος» όποιος δεν θέλει να γεμίζει καρκίνο αναπνέοντας τον αέρα της ΑΓΕΤ. Στην ίδια ρότα συνεχίζει όλο αυτόν τον χρόνο.
Η περιφέρεια, παρά τους λεονταρισμούς του περιφερειάρχη, έχει αποδειχθεί χρήσιμος σύμμαχος της ΑΓΕΤ. Θυμίζουμε στον κόσμο ότι πέρσι, στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σε εκείνη που ακούστηκαν βαρύγδουπες εκφράσεις και αγωνιστικά λόγια από την πλειοψηφία, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι είναι ψεύτικα και κούφια. Χρειάστηκε η επερώτηση των εκπροσώπων του ΚΚΕ στην περιφέρεια, πριν κάποιες εβδομάδες για να ασχοληθεί η περιφέρεια ξανά με το ζήτημα. Και για άλλη μια φορά είχαμε το ίδιο. Λεονταρισμούς από τον περιφερειάρχη στο συμβούλιο και λίγες ώρες μετά να δηλώνει ότι : «Εμείς εκτελούμε το νόμο και κάνουμε ελέγχους. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι αλλά δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε», νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά μπροστά στη δοασφάλιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας της ΑΓΕΤ.
Η δημοτική αρχή βόλου, αποκαλύφθηκε πλήρως αυτόν τον χρόνο. Πέρσι το Νοέμβρη διέκοψε συνεδρίαση φέρνοντας την αστυνομία και μια βδομάδα μετά αποφάσισε να προχωρήσει σε εργοστάσιο SRF/RDF για να τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ! Φέτος το Μάρτη έκρυψε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας από συνεδρίαση για την ΑΓΕΤ που η ίδια κάλεσε. Κάτω από την κατακραυγή προχώρησε σε μια κωμική κινητοποίηση στο εργοστάσιο και επανήλθε με μια ημερίδα φιάσκο, με καλεσμένους δήθεν επιστήμονες που τελικά αποδείχτηκαν στελέχη επιχειρήσεων που έβγαζαν κέρδη από το εμπόριο καμένων σκουπιδιών.
Όμως αυτή τη χρονιά αποκαλύφθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα μέσω της στήριξής τους στην ΑΓΕΤ. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή που δεν έχει ψελλίσει ούτε άχνα για το ζήτημα και πώς να το κάνει, αφού μπροστά στα αφεντικά της, τα μονοπώλια και το σύστημά τους, είναι υπάκουο σκυλάκι.

Τέλος, αυτή τη χρονιά αποκαλύφθηκε η ξεδιαντροπιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Καλύτερο γραφείο τύπου πέρα από τις πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο ΕΚΒ, το σωματείο του εργοστασίου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του σωματέιο Επισιτισμού, η ΑΓΕΤ πραγματικά δεν θα μπορούσε να βρεί. Επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι είναι η φωνή της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους καταδικάσουν, να τους πετάξουν έξω από τις Διοικήσεις των Σωματείων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν βοηθούν στην αποκάλυψη των ενόχων, αλλα συσκοτίζουν και θολώνουν οι φωνές που ακούγονται από την «Επιτροπή Αγώνα» και την «Περιβαλλοντική» για το ζήτημα. Οι ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη όταν η περιφέρεια είναι συνυπεύθυνη και ο ίδιος ο περιφερειάρχης εμπαίζει τον κόσμο με τους λεονταρισμούς τους. Η απαίτηση να τηρηθεί ο απαράδεκτος ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) ή η απαίτηση να εφαρμοστούν άλλες κατάπτυστες διατάξεις που δήθεν ο υπουργός κρατάει στο συρτάρια. Η παραινέσεις στους κυβερνητικούς βουλευτές να «ξυπνήσουν» όταν εκείνοι όχι μόνο δεν κοιμούνται, αλλά δουλεύουν ακούραστα για να θολώσουν τα νερά, να κερδίσουν χρόνο για την εταιρεία και την κυβέρνησή τους, ελπίζοντας να ξεφουσκώσει η αγανάκτηση του κόσμου. Οι διάφορες ομάδες που μέχρι πριν λίγο ήταν στην ίδια κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να συσκοτίζουν τους ενόχους, θεωρούμε ότι ο κόσμος πρέπει να τους διακρίνει πίσω από την ανωνυμία μιας «επιτροπής», γιατί τις ίδιες αυταπάτες που μοίραζαν τότε μοιράζουν και σήμερα, προσδίδοντας ξανά αριστερό άλλοθι σε διαχειριστικές λογικές που βολεύουν την κυβέρνηση και το σύστημα.

Το ΚΚΕ αυτόν τον χρόνο πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του ζητήματος, στην αποκάλυψη των ενόχων κάθε φορά που πήγαινε να συσκοτιστεί η υπόθεση. Οι κομμουνιστές που είμαστε στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, εκεί που συμμετέχουμε προσπαθήσαμε να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που είναι στους μαζικούς φορείς πρωτοστάτησαν στο να γίνει υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και εκεί βρίσκεται και η συνέχεια.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες του Βόλου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους. Ο αγώνας αυτός δεν τελείωσε με το συλλαλητήριο στις 5 Μάη! Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες μπορούμε να αποτρέψουμε το έγκλημα που δρομολογείται για τα κέρδη τους. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Βόλος σε αποτεφρωτήριο καυσίμων από απορρίμματα, σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.

Για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας το κύριο είναι να διακρίνουμε τους υπεύθυνους, να στοχεύσουμε σωστά, να γίνουν τα συμπεράσματα δύναμη για τη συνέχεια και με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτή τη συζήτηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει