Τραυματίστηκε εργαζόμενος στην Καθαριότητα Σκοπέλου-Διαμαρτυρία ΔΑΣ ΟΤΑ

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ελαφρό, ευτυχώς, τραυματισμό  συναδέλφου της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου είχαμε σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα στον οικισμό της Χώρας ο συνάδελφος τραυματίστηκε στην πατούσα του αριστερού ποδιού από θραύσμα γυαλιού που διαπέρασε τα προσωπικά υποδήματα που έφερε, καθώς ο Δήμος για αρκετούς μήνες δεν έχει χορηγήσει τα προβλεπόμενα  από το Νόμο για τα μέσα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως αποδείχθηκε και από αυτό το συμβάν. Ηταν ακόμη ένα «μικρό εργατικό ατύχημα» που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των περιστατικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δίνουν τη μάχη να παραμένει το νησί καθαρό, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Οι ελλείψεις αυτές είναι απόρροια επίσης του νομοθετικού πλαισίου που έχουν θεσπίσει με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους οι κυβερνήσεις των κομμάτων  του κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντας με τη λογική του κόστους την προμήθεια των προβλεπόμενων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στην  καθαριότητα. Υποκριτική ήταν και η αντιμετώπισή τους όλο το διάστημα τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος, ενώ πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει το Ανθυγιεινό και τα ΒΑΕ στο στόχαστρο των περικοπών.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του κ. Περίσση άμεσα να προχωρήσει σε καταγραφή των ελλείψεων και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2019 σε όλες τις ειδικότητες μόνιμων και συμβασιούχων με παράλληλη εφαρμογή  μέτρων συνεχούς καθαριότητας και απολύμανσης, με επαρκή είδη καθαριότητας και καλής ποιότητας αντισηπτικά-απολυμαντικά, να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη παράταση η κατασκευή αποδυτηρίων και λουτρών στο αμαξοστάσιο,  να γίνουν οι εμβολιασμοί και οι εξετάσεις που προβλέπονται.

Επίσης να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση και να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, παρά τις γνωστές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα νησιά.

Ευχόμαστε «ταχεία ανάρρωση» στο συνάδελφο, στον οποίο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε η αντιμετώπιση του τραύματος στο Κέντρο Υγείας του νησιού, και καλούμε όλους τους εργαζομένους οργανωμένα και συλλογικά να μη διστάζουν να διεκδικούν όλα τα αναγκαία  για την ασφάλειά τους, όπως και να τα χρησιμοποιούν απαραίτητα κατά την εργασία τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει