Τσίπρας: Όχι άτσαλα βήματα στο Σκοπιανό-Δεν θα επιτρέψουμε να υπονομευτεί η ανάκαμψη της χώρας

Mήνυμα στα Σκόπια, όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε σχέση με τη διμερή διαφορά με την Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζω ότι με ακούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και τούτη την ώρα συνεδριάζουν οι γείτονες. Θέλω να απευθυνθώ με ειλικρινή αισθήματα φίλιας», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας προσεκτικά και όχι “άτσαλα” βήματα από τους γείτονες κατά τα τελευταία μέτρα της διαδρομής.

«Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα προς τον τερματισμό. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, ας διανύσουμε με σύνεση και προσοχή και τα τελευταία κρίσιμα μέτρα.

Eίμαστε σε κρίσιμη καμπή στο θέμα του πΓΔΜ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώνταςστην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα βήματά μας είναι προσεκτικά και υπεύθυνα καθώς υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί εδώ και δυο δεκαετίες».

Βασικός μας στόχος, όπως είπε, είναι να βρούμε λύση που θα ανοίγει τη δυνατότητα στους λαούς μας να ζουν ειρηνικά. «Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε για λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες, δεν θα είναι εύθραυστη. Που δεν θα θίγει καμία από τις δυο πλευρές».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μπήκαμε στη διαπραγμάτευση με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά». Συνόψισε τη γραμμή ξεκαθαρίζοντας ότι επιδιώκει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό η χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Σε αυτούς τους πέντε μήνες δεν αλλάξαμε τη θέση μας παρά τις μεγάλες απειλές που δεχτήκαμε, υποστήριξε. «Δεν σκεφτήκαμε το πολιτικό κόστος μπροστά στο όφελος για τη χώρα από μια λύση του προβλήματος».

«Βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε λύση, πιο κοντά από ποτέ, αλλά μένουν τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και αυτά είναι τα πλέον δύσκολα», ξεκαθάρισε.

«Κάποιοι επιθυμούν να μη φύγει η Ελλάδα από την περιπέτεια»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε ότι αφορά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έξοδος της χώρας από μια πολύ δύσκολη περίοδο που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

«Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκευτεί η ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας. Υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να συμβεί αυτό για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Που επιθυμούν να μην φύγει η Ελλάδα από την περιπέτεια ή να επιστρέψει στην περίοδο 2010-2014», υποστήριξε.

Οι περισσότεροι που το επιδιώκουν αυτό είναι στο εσωτερικό κατήγγειλε. «Κάποιοι έχουν ταυτίσει την πολιτική τους υπόσταση με τη λιτότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «νεοραγιαδισμός» για όσους επιθυμούν να παραμένουμε πάντα από επιτροπεία. Έδωσε έμφαση στα πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ είπε ότι θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα και στο μέτωπο της ανάπτυξης αν δεν υπήρχαν εμμονές από την πλευρά κάποιων δανειστών.

Ποιοι λένε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την μέγγενη και μιλούν για πιστοληπτική γραμμή; αυτοί που επί των ημερών τους τα επιτόκια δανεισμού έφτασαν σε διψήφια νούμερα, κατήγγειλε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει