Τσίπρας: Εμπόδιο στην ανάπτυξη των Βαλκανίων το Σκοπιανό
Στη δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΔΓΜ αναφέρθηκε -για ακόμη μία φορά- ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Εν μέσω των εξελίξεων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και εν αναμονή των πρωτοβουλιών της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς».
Μάλιστα, ειδική μνεία έκανε και στην κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στις προσπάθειες σύγκλισης των δύο πλευρών.
«Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία» τόνισε, επιπλέον, ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, εξήρε τις προσπάθειες της εκκλησίας να επιλύσει την εκκλησιαστική πτυχή των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
«Θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ενασχόληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τα θέματα του περιβάλλοντος, επί πολλά χρόνια . «Προωθήσαμε αυτά τα θέματα, τα καταστήσαμε περισσότερο γνωστά. Υπογραμμίσαμε και προβάλαμε τις εκκλησιαστικές και θεολογικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στα πολλά διεπιστημονικά και διαθρησκειακά συμπόσια που έγιναν κατά καιρούς, όπως το 9ο συμπόσιο που αρχίζει αύριο στο Μουσείο της Ακροπόλεως, εκφράζοντας την ελπίδα, το βεβαρημένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, να του επιτρέψει να παραστεί κατά την έναρξη τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, είπε ότι τα θέματα αυτά, «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια». Και σημείωσε ότι αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών ήταν η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, «με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της κυβέρνησή σας», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την συμβολή στην προσπάθεια.