ΒΙΝΤΕΟ: Τα πήρε στο κρανίο και αντέδρασε ο Μεϊκόπουλος στη Βουλή – Τί είπε στην Αχτσιόγλου για την ανεργία στο Βόλο και στην Μαγνησία…

Για μάστιγα, που έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπιστεί, μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Μαγνησία και το πολύ μεγάλο αστικό κέντρο του Βόλου, δυστυχώς, δεν ακολουθεί την μειούμενη πορεία που έχει ακολουθήσει πανελλαδικά η ανεργία. Ο Βόλος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά, παραμένει υψηλό το ποσοστό, παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει από την μεριά του υπουργείου αλλά και συνολικότερα της κυβέρνησης…”

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά με τη πολιτική εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Η Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, αφορούσε τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο, εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων οι οποίες ενισχύουν την προστασία της εργασίας. Αρχικά, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την πιο ουσιαστική θωράκιση του εργαζόμενου, καθώς πλέον το ύψος του προστίμου για την αδήλωτη εργασία θα συνδέεται με την πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Έτσι, το πρόστιμο του εργοδότη που απασχολούσε αδήλωτο εργαζόμενο θα μειώνεται αν αυτός προχωρήσει σε νομότυπη πρόσληψή του. Ακόμη, μπαίνουν για πρώτη φορά κάποιοι κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, οι οποίοι ουσιαστικά αφορούν τις περιπτώσεις συμβάσεων όπου, υπό τον μανδύα του έργου, καλύπτονται μέσω των εργολαβιών πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έτσι, θεσπίζεται η εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ευθύνη του εργολάβου και εργοδότη για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων που απασχολεί ο εργολάβος για την εκτέλεση ενός του έργου.

Ακόμη, περιλαμβάνονται ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, κυρίως αυτών με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι λόγω του πολυδαίδαλου κανονιστικού συστήματος που υπήρχε στο ασφαλιστικό βρέθηκαν χρεωμένοι με μεγάλα ποσά εισφορών. Οι ασφαλισμένοι, αυτοί, πλέον απαλλάσσονται για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, το νομοσχέδιο εισάγει νομικό πλαίσιο με το οποίο ορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και αναδιαμορφώνεται ο θεσμός της επιτροπείας αυτών.

Ο βουλευτής στην ομιλία του τόνισε πως, «η χρονική στιγμή κατά την οποία συζητείται το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, καθώς είμαστε λίγες μόλις ημέρες μετά το πρόσφατο Eurogroup, όπου έκλεισε με επιτυχία η τέταρτη αξιολόγηση, ενώ τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώνεται και το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα μας. Επίσης, όπως είπε: «έχουν ληφθεί μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις για το λεγόμενο ελληνικό χρέος, πολύ σημαντικές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνεται δεκαετής παράταση στις υποχρεώσεις πληρωμής σε τόκους και κεφάλαιο και άρα έχουμε πλέον το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας».

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής: «Όλα τα παραπάνω δεν ήρθαν ανώδυνα για τους πολίτες, ωστόσο, αυτό που καταφέραμε ήταν να μην χάσουμε τον πολιτικό μας προσανατολισμό, ο οποίος είναι να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό μέσο το κοινωνικό κράτος, έχοντας μία διπλή στόχευση: αφενός να στηριχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η εργασία και κατά δεύτερον, να εφαρμοστούν πολιτικές που θα μπορέσουν να υπηρετήσουν έναν στόχο βιώσιμης ανάπτυξης».

Συνεχίζοντας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι: «βρισκόμαστε στο σημείο όπου από τον Αύγουστο του 2018 επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Επομένως μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού δεδομένης και τη μείωσης της ανεργίας την οποία από 27% που την παραλάβαμε ήδη την έχουμε φτάσει στο 20%».

Τέλος, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τόπο του, τη Μαγνησία, λέγοντας ότι: «παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από τη μεριά του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικότερα της Κυβέρνησης, το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή παραμένει ακόμη υψηλό» και επεσήμανε ότι: «έχει φτάσει το χρονικό σημείο ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της ανεργίας και στην ελληνική περιφέρεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει