Βίτσας: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία

«Τα μάτια τους είκοσι τέσσερα» έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτή υπουργός Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα «γκριζαρίσματος» από την Τουρκία, στην οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βίτσας εκτίμησε πάντως πως δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία, διότι το ελληνικό στράτευμα έχει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη.Χαρακτήρισε «πολεμοχαρείς κορώνες» τις προκλητικές τοποθετήσεις Τούρκων πολιτικών, που μένουν σε επίπεδο ρητορικής και δεν μετουσιώνονται σε πράξεις.

Αντίθετα, εκτίμησε πως οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις της Άγκυρας αποσκοπούν στο να ανοίξουν κεφάλαια συζήτησης που δεν είναι στο συμφέρον της Αθήνας, θέση που έχει διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Βίτσας δεν συμμερίστηκε την άποψη πως η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες, όμως παραδέχτηκε ότι στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθούν οι ροές προς την ελληνική επικράτεια, οι οποίες είναι αυξημένες. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε, όπως οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, πάντα γεννούν νέους πρόσφυγες. Οι νέες ροές όμως, είπε, θα επηρεάσουν πρώτα τους γείτονες της Συρίας, όπως την Ιορδανία, κι όχι την Ελλάδα. Τόνισε δε πως η χώρα μας μπορεί να επωμιστεί συγκεκριμένο αριθμό αφίξεων κι ότι επαφίεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί τυχόν κρίση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, προσέθεσε, στόχος είναι να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο ώστε να επαναπροωθούνται γρήγορα στις πατρίδες τους όσοι δεν δικαιούνται προστασία.

Αναφορικά με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Βίτσας είπε πως είχε άριστη τριετή συνεργασία με τον Πανο Καμμένο αλλά πρόσθεσε πως «στην πολιτική αγάπες δεν υπάρχουν» και παρά την αγάπη, στην πολιτική μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες. «Έχουμε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα και αυτά κάνουμε» κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει