Βολές Γαϊτάνη κατά συγκεκριμένων αλαζόνων δικαστών και κυβέρνησης για το νέο δικαστικό μέγαρο

“Μου είναι αδιανόητο να βλέπω συναδέλφους μου, ν’ αντιμετωπίζουν περιστατικά αλαζονείας της έδρας. Να ισοπεδώνονται αδιαμαρτύρητα επαγγελματικά μπροστά στους εντολείς τους. Επανειλημμένες ήταν οι φορές που έχουμε διαμαρτυρηθεί στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν εξαλείφεται…”

Διαβάστε τον ολόκληρο τον χαιρετισμό του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνη, στον Αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

“Ξεκινούμε ένα νέο δικαστικό έτος, δυστυχώς για μία ακόμη φορά μέσα σ’ ένα χώρο που απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, ένα χώρο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας μεγαλούπολης, όπως ο Βόλος. Από αυτόν λοιπόν τον χώρο, όπου μετράμε τους σοβάδες που πέφτουν, θα ήθελα σήμερα να στείλω ένα μήνυμα:

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου. Και όσο αυτό καθυστερεί, θα συνεχίσουμε να καταλογίζουμε πολιτικές ευθύνες.

Ακούσαμε επανειλημμένα να εκφράζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η πολιτική βούληση για την κατασκευή ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου. Είδαμε όμως επί 15 μήνες να μη γίνεται τίποτε. Η πολιτική βούληση δεν μπορεί να περιορίζεται στα λόγια. Η πολιτική ευθύνη του Υπουργείου δεν μπορεί να περιορίζεται στο ότι έδωσε εντολή τον Ιούνιο στις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» να έλθουν στελέχη της στον Βόλο να επιλέξουν το κατάλληλο δωρεάν οικόπεδο. Η πολιτική ευθύνη του Υπουργείου είναι ότι αφήνει να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Λέμε λοιπόν απευθυνόμενοι στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Έχετε την πολιτική βούληση να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Βόλο; Αν ναι, αποδείξτε το εμπράκτως. Ιδού η Ρόδος ή για να κυριολεκτούμε, ιδού ο Βόλος, ιδού και τα 3 υπό προϋποθέσεις δωρεάν οικόπεδα.

Σήμερα με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η σκέψη μου βρίσκεται κοντά σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, που αναγκάστηκαν μέσα στο 2017 να εγκαταλείψουν τη δικηγορία. Που επέλεξαν να στραφούν στην ανεργία, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές και στο τέλος επιτηδεύματος. Το 2016 το έπραξαν 11 δικηγόροι σε σύνολο 30. Φέτος, το πρώτο οκτάμηνο του 2017, το επανέλαβαν επίσης 11 δικηγόροι σε σύνολο όμως 23. Υπάρχει αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 36,66% στο 47,82%. Μπορεί όμως αυτή να είναι η πολιτική σε θέματα ανεργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους; Να ωθεί στην έξοδο από την εργασία, αντί να δημιουργεί κίνητρα παραμονής; Η δικηγορία δεν μπορεί ν’ αποτελεί προνόμιο των λίγων. Πολύ περισσότερο δεν νοείται ν’ αποτελεί προνόμιο μίας κάστας δικηγόρων μεγάλων αθηναϊκών δικηγορικών εταιριών, που παίρνουν τη δουλειά από δικηγόρους της επαρχίας. Οι νέοι δικηγόροι δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από το να καταντήσουν κακοπληρωμένοι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών. Αυτή δεν μπορεί να είναι η δικηγορία που οραματιζόμαστε.

Το τεράστιο όμως πρόβλημα της εργασιακής ανασφάλειας, για τους νέους ιδιαίτερα δικηγόρους, το επιτείνουν ορισμένοι μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με τη συμπεριφορά τους. Μου είναι αδιανόητο να βλέπω συναδέλφους μου, ν’ αντιμετωπίζουν περιστατικά αλαζονείας της έδρας. Να ισοπεδώνονται αδιαμαρτύρητα επαγγελματικά μπροστά στους εντολείς τους. Επανειλημμένες ήταν οι φορές που έχουμε διαμαρτυρηθεί στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν εξαλείφεται. Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω στους αγαπητούς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στα πλαίσια του οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ίδιος προσωπικά, με δημόσιες ανακοινώσεις πήραμε το μέρος τους, όταν οι ίδιοι λοιδορήθηκαν από θεσμικούς παράγοντες. Το τίμημα ήταν να δεχτώ λεκτική επίθεση με βρισιές και μάλιστα εντός του Μητροπολιτικού Ναού. Το μόνο που ζητάμε από αυτούς είναι να μην υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας της έδρας, που μας μειώνουν ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Τέτοια λοιπόν φαινόμενα η αξιοπρέπειά μας δεν επιτρέπει να γίνονται ανεκτά και θα απαιτήσουμε την εξάλειψή τους με κάθε τρόπο.

Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου δεν μου επιτρέπει να ξαναείμαι υποψήφιος Πρόεδρος, όπως ήταν η επιθυμία μου. Εδώ ισχύει το «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, αλλά δε θεός κελεύει». Θα συνεχίσουμε όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που λήγει η θητεία του Δ.Σ. να είμαστε δίπλα σας συνάδελφοι. Να προσπαθούμε για την διευκόλυνση της καθημερινότητά σας, έτσι ακριβώς όπως κάνουμε εδώ και 3,5 χρόνια. Παρέχοντας δωρεάν τράπεζες νομικών πληροφοριών, εξασφαλίζοντας εκπτωτικά προγράμματα, εκδίδοντας αγωγόσημα και αναβολόσημα από τον Σύλλογο και απαλλάσσοντάς σας από το να τρέχετε σε τράπεζες και Εφορία. Ελπίζω ότι και ο νέος Πρόεδρος, το νέο ΔΣ θα συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει