Βόλος, το πάντρεμα φύσης και ανθρώπων σε μια σύγχρονη πόλη που εξελίσσεται

ΑΡΘΡΟ του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εβδομαδιαία free press εφημερίδα “The Hellenic Mail”

Προσπαθώντας να σκεφτώ κατάλληλα λόγια για το Βόλο, κατακλύζομαι από πληθώρα συναισθημάτων. Συναισθήματα που πηγάζουν τόσο από τη φυσική του ομορφιά, με τη γραφική παραλία, τα πράσινα πάρκα, τη θάλασσα που τον «βρέχει» κατά μήκος και το κατάφυτο «βουνό των Κενταύρων» που ξεδιπλώνεται πίσω του, όσο και από την ίδια τη ζωή του, τους ανθρώπους του, που αποτελούν την καρδιά και κινητήριο δύναμή του.

Πάντα, όταν βρίσκομαι κάπου και με ρωτούν από πού είμαι, η απάντηση που παίρνω είναι: «φίλε μου, ζεις στην πιο ωραία πόλη της Ελλάδας». Και πράγματι έτσι το βιώνω. Μπαίνοντας στην πολιτική, διαρκής στόχος μου είναι να προσπαθώ το καλύτερο για τη Μαγνησία. Και ο Βόλος, ως πρωτεύουσά της, με τη στρατηγική του θέση, προσφέρει πολλές δυνατότητες και αναπτυξιακές προοπτικές.

Παρά το ότι αποτελεί ήδη πολύ γνωστό τουριστικό προορισμό, θεωρώ ότι δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτό. Η περιοχή μας διαθέτει αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικά, με κορυφαία τον οικισμό του Διμηνίου και την αργοναυτική εκστρατεία με την ΑΡΓΩ σύμβολο της πόλης. Η φυσική της ομορφιά, το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στο Πήλιο και πολύ κοντά στις Σποράδες, το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια, το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου που σε ταξιδεύει μέχρι τις Μηλιές μέσα από διαδρομή απαράμιλλου κάλλους, αποτελούν αξιοζήλευτα τουριστικά προϊόντα.

Η φήμη της πόλης για τα παραδοσιακά «τσιπουράδικα», τη ζεστή φασολάδα στα Χάνια, το σπετζοφάϊ, και πλουραλισμό παραδοσιακών προϊόντων από τοπικούς συνεταιρισμούς. Η πανελλαδική και διεθνής απήχηση προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, όπως γαλακτοκομικά, αλίπαστα, ελιές, λάδι κ.α. αποτελούν κίνητρο για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού. Έτσι, μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων και γαστρονομικών φεστιβάλ, η πόλη θα μπορούσε να προσεγγίσει κόσμο και να διευρύνει την τουριστική της δυναμική.

Μία ακόμη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αξίζει στήριξης και την οποία είχα αναπτύξει στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Η πληθώρα εκκλησιών και μοναστηριών στην πόλη και τις γύρω περιοχές, συνδυαστικά με το φυσικό κάλλος του τόπου, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς προσκυνητές.

Να μην ξεχνάμε βέβαια και την πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων στην πόλη, που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες. Εκδηλώσεις που βασίζονται στην πλούσια κληρονομιά της, στους ανθρώπους της που διέπρεψαν πανελλαδικά και παγκόσμια και της δίνουν ιδιαίτερη αίγλη.

Ο Βόλος έχει όμως και μεγάλη αθλητική παράδοση. Να θυμηθούμε την ΝΙΚΗ και τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Βόλου στην Α΄Εθνική, τις διακρίσεις αθλητών και ομάδων στην κωπηλασία, το στίβο, τη κολύμβηση, το μπάσκετ. Διαθέτει όμως και πλούσιο δίκτυο αθλητικών υποδομών με κορωνίδα το ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ στάδιο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Το Λιμάνι μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας που τη συνδέει με την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και κατέχει ιδανική θέση στο κέντρο των θαλάσσιων οδών προς τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η κομβική του θέση στο κέντρο της χώρας με άμεση οδική σύνδεση και ένα αεροδρόμιο στα πόδια του, προσφέρεται τόσο για τον εμπορικό τομέα, όσο και τουριστικά μέσω της αύξησης των δρομολογίων,  από και προς το Βόλο, καθώς και μέσω της κρουαζιέρας. Τα παραπάνω είχα επισημάνει και στον Υπουργό Ναυτιλίας σε πρόσφατη συνάντηση.

Επιπλέον το λιμάνι, δίνει δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης με την κατασκευή ήπιας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που θα δώσει νέα ώθηση και θέσεις εργασίας, γεγονός που ήδη έχω επισημάνει στον Υπουργό.

Πολύ σημαντική για την αναπτυξιακή τόνωση της πόλης και καταπολέμηση της ανεργίας είναι και η ενίσχυση της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς η βιομηχανία αποτέλεσε ιστορικά κινητήριο μοχλό της οικονομίας και ανάπτυξης του Βόλου. Ήδη η Κυβέρνηση έχει δώσει κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ ενώ έχει απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται την μεταμνημονιακή εποχή όλο και νέα κίνητρα θα δίνονται.

Ο Βόλος επιπλέον εδράζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φιλοξενώντας αρκετά τμήματα με πλήθος φοιτητών και πλούσια παραγωγή επιστημονικού έργου.  Σημαντικότατη για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης είναι και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της «Κίτρινης Αποθήκης». Όντας παρών στην υπογραφή της, έχοντας επιδιώξει σθεναρά μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την υλοποίηση του έργου, θεωρώ ότι η αποκατάσταση αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΔΕ με 10.000.000 ευρώ και θα στεγάσει τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Π.Θ., αποτελεί ουσιαστική αναβάθμιση της πόλης, που προσδίδει δυναμική, ικανή να παράγει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μετά από προσπάθεια τόσο προσωπική όσο και συνολική, εντάχθηκαν στο ΠΔΕ σημαντικά έργα υποδομής. Η επέκταση του περιφερειακού μέχρι την παραλιακή οδό Βόλου – Αγριάς, η ολοκλήρωση των μελετών  για την παράκαμψη του τμήματος Αγριάς – Αφέτες, η δημιουργία κυκλικού κόμβου στην Μπουρμπουλήθρα στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού, η δημοπράτηση και στη συνέχεια εκτέλεση του έργου της Ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας, είναι μερικά από τα έργα που αποτελούν χρόνια αιτήματα θεσμικών φορέων και των κατοίκων της πόλης και η υλοποίησή τους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του Βόλου και της Μαγνησίας.

Ο Βόλος, πέρα από τη φυσική ομορφιά και την ομορφιά των ανθρώπων του, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε κοιτίδα τουρισμού, εμπορίου, τεχνογνωσίας και βιομηχανίας που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τη ζωή του τόπου. Στόχος μας, η σωστή χρήση των αναπτυξιακών εργαλείων για μία ανάπτυξη με κοινωνικό αποτύπωμα προς όφελος των πολλών, που θα βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει