Υπό ποιες προϋποθέσεις μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα μειώνεται σε:

7.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι τριών μηνών

5.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι έξι μηνών

3.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι ενός έτους

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης θα έχει προθεσμία μόλις 10 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να προσλάβει τον υπάλληλο.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων. Πλέον, για τυχόν παραβίαση της εργατικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας θα ευθύνεται όχι μόνο ο υπεύθυνος της εργολαβίας, αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διαμήνυσε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, καθώς πλέον, το πρόστιμο δεν έχει μόνο αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκει την πρόσληψη του εργαζόμενου και την απόδοση δικαιοσύνης.

«Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα για μείωση του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Οι εκπτώσεις συνδέονται μόνο με την πρόσληψη και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και εξήγησε: «Μέσα από τη δράση του ελεγκτικού σώματος, παρατηρήθηκε πως οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή προστίμου δεν προσλάμβαναν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον αδήλωτο εργαζόμενο. Σήμερα μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης αλλά θετική συνέπεια για τον αδήλωτο εργαζόμενο δεν υπάρχει».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει