Υπόμνημα από τον πρόεδρο της “Δήμητρας” Γ. Κίτσιο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα στο Βόλο, υπήρξε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα”κ. Ιωάννη Κίτσιο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν ορισμένα από το πιο σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Μετά την συζήτηση ο πρόεδρος του επέδωσε το ακόλουθο Υπόμνημα.

Αξιότιμε  Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας είναι  γνωστή η συμβολή των Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην τάξη των αγροτών, στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στην Ελληνική Οικονομία. Πρόσφατα μάλιστα μέλος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον Αγροτικό τομέα σαν μια ατμομηχανή της ανάπτυξης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για να βγούμε από την κρίση.

Υπό το πρίσμα αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας Σας στην περιοχή μας , θα θέλαμε να σας εκθέσουμε κάποια από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Συνεταιρισμού μας και του κλάδου και να αιτηθούμε την αρωγή σας για την επίλυση τους.

Πιο συγκεκριμένα

ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Η επιβολή του φόρου δημιούργησε τεράστια στρέβλωση στην αγορά, όπου η τιμή του λαθραίου – αφορολόγητου κρασιού (λόγω μη καταβολής ΕΦΚ+ΦΠΑ) φτάνει στο μισό της τιμής του φορολογημένου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και οι πωλήσεις των τιμίων και φορολογούμενων επιχειρήσεων να έχουν μειωθεί δραματικά!

Δυστυχώς όμως τελείωσε και  ο φετινός τρύγος και η κατάργηση του άδικου και αναποτελεσματικού αυτού  φόρου δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση για την κατάργηση έχει ληφθεί και το όλο ζήτημα ανάγεται στην εύρεση ισοδυνάμων που να ικανοποιούν την τροϊκα.

Πρόσφατα ο Διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής δήλωσε πως η απώλεια των φόρων από  το παράνομο εμπόριο σε αλκοολούχα ποτά, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται  από τα κρατικά ταμεία περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ιδού Κύριε Πρωθυπουργέ η λύση με τα ισοδύναμα. Πάταξη του λαθρεμπορίου και έσοδα 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει γίνει ήδη όμως μεγάλη ζημιά στην αγορά και απαιτείται  να δοθεί λύση.

Συγκεκριμένα  θα πρέπει να δώσετε άμεσα εντολές για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας που ανθεί. Πιο αναλυτικά θα πρέπει.

  1. Να γίνουν  ενδελεχείς έλεγχοι στην διακίνηση των σταφυλιών με συνεργεία η ακόμη και με την συνδρομή του ΣΔΟΕ.
  2. Να γίνεται αντιπαραβολή των τιμολογίων με τις δηλώσεις παραγωγής των παραγωγών αλλά και τα δελτία παραλαβών των οινοποιείων.
  3. Να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι στις δεξαμενές των οινοποιείων και αντιπαραβολή με τις δηλώσεις τους στο Τελωνείο.
  4. Η διακίνηση των οινικών προϊόντων και υποπροϊόντων να γίνεται κατόπιν ελέγχου και φυσικής παρουσίας ελεγκτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Πρόσφατα επίσημα Υπουργικά χείλη έχουν δηλώσει πως στην αγορά του τσίπουρου γίνεται «της τρελής»

Αυτό δυστυχώς είναι φυσικό επακόλουθο, όταν επιβάλλεται τεράστια φορολογία  τότε  δημιουργείται  ισχυρότατο κίνητρο για λαθραία και παράνομη διακίνηση .

Σίγουρα  δεν είναι τυχαίο το συμβάν στον Τύρναβο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  αδήλωτοι 315 τόνοι τσίπουρου (σημείωση αυτή είναι περίπου η ετήσια πώληση του leader της αγοράς ή το 17% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ελλάδα!)

Ορισμένοι επίσημοι αποσταγματοποιοί από την άλλη ξεκίνησαν και αυτοί την ίδια δουλειά. Αδήλωτα σταφύλια, αδήλωτα αποθέματα, κρυφά καζάνια , μαύρη διακίνηση.

Το αποτέλεσμα; Το 85% του τσίπουρου που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι μαύρο & αφορολόγητο! Αθέμιτος ανταγωνισμός- παράνομος πλουτισμός-απώλεια φόρων-τεράστιος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Αυτή η αυξημένη ζήτηση πρώτης ύλης έχει οδηγήσει και σε ακόμη πιο επικίνδυνες τακτικές. Παράνομες εισαγωγές Βουλγάρικων και Αλβανικών οινοπνευμάτων άγνωστης προέλευσης και διαδικασίας παραγωγής. Είναι γνωστό ότι καθημερινά την χώρα διατρέχουν βυτία με λαθραίο οινόπνευμα.

Ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδας, γίνομαι δέκτης καθημερινά πολλών τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα, από Συνεταιρισμούς και Ιδιώτες Οινοποιούς & Αποσταγματοποιούς με την προτροπή της παρέμβασης μου για την επίλυση του τεράστιου αυτού  θέματος.

Η λύση  για να μπει  επιτέλους μια τάξη στην φαύλη αγορά του τσίπουρου είναι απλή. Αρκεί να απαγορευτεί η διάθεση του χύμα προϊόντος στα τελικά σημεία πώλησης.

Θεωρούμε μάλιστα πως είναι προς στην σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη απόφαση  για υποχρεωτική χρήση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα τραπέζια των σημείων εστίασης. Κάτι ανάλογο για το τσίπουρο θα  έλυνε το πρόβλημα .

Αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των διήμερων (άλλωστε αυτή η κουλτούρα ευνοεί την ανάπτυξη του προϊόντος) . Όμως θα πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα για τα οποία θεσμοθετήθηκε και να μην γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και παράνομου πλουτισμού.

Τα όσα ανέφερε χτες στην Λάρισα η αξιότιμη Κυρία Υφυπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα του κλάδου αποτελούν  μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν απαντούν όμως και κυρίως δεν επιλύουν το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου που είναι η παράνομη και  λαθραία διακίνηση οίνων και αποσταγμάτων.

Θεωρούμε ότι ορισμένα από τα ανωτέρω προταθέντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την λύση του προβλήματος .

Είμαστε πάντα στην διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση επί των ως άνω θεμάτων.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Κίτσιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει