ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΥΑΜΒ-ΕΡΓΗΛ: Σφοδρή επίθεση από τον υποψήφιο Δήμαρχο Βόλου του ΚΚΕ σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές

“Η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να μην μη παρέμβει νομοθετικά… Αξιοσημείωτο ότι ουδέποτε δεν ζητήθηκε προστασία από την κυβέρνηση ούτε από τη σημερινή δημοτική αρχή Βόλου, ούτε από τις προηγούμενες…”

Διαβάστε την ανακοίνωση του υποψήφιου Δημάρχου Βόλου με την ΛΑΣ  Απόστολου Ριζόπουλου,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ΕΡΓΗΛ προχώρησε σε μια ακόμη δέσμευση λογαριασμού της ΔΕΥΑΜΒ, ύψους 1,4 εκ. € (η απόφαση αναστολή διαταγής πληρωμής είναι προσωρινή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Βόλου), συνεχίζοντας να διεκδικεί περίπου 9 εκ. € εκατομμύρια, “για υπερσυμβατικές εργασίες”, για έργο που δεν έκανε, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής του σχετικού έργου από τη δημοτική επιχείρηση.

Τα γεγονότα είναι γνωστά και θα συνεχιστούν οι δικαστικές διαμάχες. Η ΕΡΓΗΛ αξιοποιώντας το ληστρικό νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των εργολαβικών εταιρειών, που έχουν θεσπίσει όλες οι κυβερνήσεις, θα εξακολουθήσει να διεκδικεί τις παράλογες απαιτήσεις -ήδη έχει βάλει στο χέρι πάνω από 4 εκ. € (3,2 εκ. € από κατασχέσεις και 1 εκ. €  σε μερική εκτέλεση της απόφασης δικαίωσης το 2012)- παρά την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, έστω και αν υποχρεώνεται προσωρινά να παραλείπει τη δέσμευση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί η ΔΕΥΑΜΒ.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι κυβέρνηση και δημοτική αρχή Βόλου αποπροσανατολίζουν το λαό του Βόλου από το κύριο, ότι όποιες νομικές ενέργειες και να επιλέξουν, πάντα μέσα από την αστική νομοθεσία υπάρχουν «οι τρύπες» για να καταφέρνει η εργολαβική εταιρεία να «τσεπώνει» τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις της.

Το ΚΚΕ με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την κυβέρνηση τον Μάιο του 2018, η οποία δεν απαντήθηκε και υποβλήθηκε για δεύτερη φορά  τον Αύγουστο, ζητούσε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «να μπει φραγμός σε πάρα πέρα αρνητικές εξελίξεις στην ΔΕΥΑΜΒ, να μην επιβαρυνθεί άμεσα ή έμμεσα ο λαός της περιοχής με αφορμή ή πρόσχημα τις εργολαβικές απαιτήσεις». Η κυβέρνηση στην απάντησή της με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, κάνοντας για ακόμη μια φορά τον «Πόντιο Πιλάτο»,  αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία ίδρυσης και διαχείρισης των ΔΕΥΑ και στις διατάξεις περί λύσης τους, λέγοντας ξεκάθαρα ότι και στην περίπτωση μετατροπής τους σε διεύθυνση του δήμου (βλ. πρόταση Μπέου), οι οικονομικές υποχρεώσεις και τα χρέη μεταφέρονται στον δήμο, δηλαδή στα λαϊκά στρώματα, που θα καλεστούν να πληρώσουν τα κέρδη της ΕΡΓΗΛ με τους ακριβούς λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση, με τη παράθεση μιας σειράς νομοθετημάτων, επί της ουσίας δηλώνει την πρόθεσή της να μην παρέμβει νομοθετικά ενάντια στις απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ, όταν με διάφορες τροπολογίες έχει απαλλάξει από χρέη δεκάδων εκατομμυρίων επιχειρηματικούς ομίλους (Μαρινόπουλος, Σαββίδης, κ.ά). Αξιοσημείωτο είναι ότι ουδέποτε δεν ζητήθηκε οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση και προστασία από την κυβέρνηση ούτε από τη σημερινή δημοτική αρχή Βόλου ούτε από τις προηγούμενες, αφήνοντας την ΕΡΓΗΛ να «ροκανίζει» τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, μεταφέροντας τα χρέη στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της πόλης, που θα καλεστούν να «πληρώσουν το λογαριασμό».

Στο παιχνίδι της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης και οι «αντιπολιτευόμενοι» στη δημοτική αρχή, όπως η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο», του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης της και το γεγονός ότι όλοι μαζί έχουν μοιρασμένους ρόλους στην υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει