Υπόθεση Βασίλη Μάγγου: Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ – Στο πειθαρχικό για απόλυση – αργία τρεις αστυνομικοί

Ολοκληρώθηκε από την Αστυνομία η ΕΔΕ για το περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα τον 26χρονο φοιτητή Βασίλη Μάγγο, στον Βόλο.

Ο Βασίλης Μάγγος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον Βόλο, από οξύ πνευμονικό οίδημα, τον Ιούλιο του 2020.

Για το περιστατικό διενεργούσε εσωτερική έρευνα όλο αυτό το διάστημα η Αστυνομία, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12/03 από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ο φάκελος υποβλήθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας, ενώ αντίγραφα διαβιβάστηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το NewsBomb.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις αστυνομικοί παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρχηγείου της Αστυηνομίας με το ερώτημα της απόλυσης – αργίας.

Από δω και πέρα, σύμφωνα με τη διαδικασία, το πειθαρχικό συμβούλιο θα αποφασίσει, εάν οι τρεις αστυνομικοί θα τεθούν σε απόλυση – αργία.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τονίζεται ότι η ΕΔΕ που διενεργήθηκε για την υπόθεση «ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων» και παραδόθηκε στο Αρχηγείο στις 23-2-2021.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 14-07-2020 Ανακοίνωσης, σχετικά με την κατάληξη 26χρονου ημεδαπού στον Βόλο, ανακοινώνεται ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε την 23-02-2021 και υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίγραφα της διοικητικής δικογραφίας, με το συνημμένο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, διαβιβάστηκαν άμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η διοικητική διερεύνηση, παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο από τον συνήθως απαιτούμενο χρόνο παρόμοιων υποθέσεων».

Η αναφορά Τσίπρα για τον Βασίλη Μάγγο στη Βουλή

Ο θάνατος του 26χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου έναν μήνα μετά την άγρια κακοποίησή του από ένστολους, αλλά και η δίωξή του μετά το θάνατό του ήρθε σήμερα πάλι στην επικαιρότητα μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμυρνη και μετά από γράμμα που έστειλε ο πατέρας του στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να αναφερθεί στο γεγονός από το βήμα της Βουλής, κάτι που έγινε.

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Θέλω να σας παρακαλέσω στην προσπάθεια για τον αγώνα για τη δικαίωση του παιδιού μας να αναφερθείτε στην περίπτωσή του. Στις 13 Ιουνίου 2020 στοχευμένα και συνειδητά χτυπήθηκε χωρίς να αποτελεί απειλή, τραυματίστηκε, βασσανίστηκε και στο τέλος συνειδητά πετάχτηκε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα εις βάρος του και χωρίς να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία. Αυτό το γεγονός ήταν η έμμεση αιτία που οδήγησε το παιδί μας στον θάνατο. […] Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για την εξέλιξη της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον κ. Χρυσοχοίδη».

Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Μάγγος έγραψε στο Facebook:

«Αισθάνομαι βαθειά συγκινημένος που σήμερα 12-3-2021 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συζήτηση για την αστυνομική βία εις βάρος πολιτών, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του παιδιού μας Βασίλειου, που άδικα και ανηλεώς χτυπήθηκε και βασανίστηκε στις 14-6-2020, από αστυνομικές δυνάμεις στο Βόλο. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο δικαιώνει πολιτικά τον αγώνα μας και η ομιλία του δίνει κουράγιο και αισιοδοξία στους πολίτες για καλύτερες μέρες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει