Ζέττα Μακρή στη Βουλή: «H ενίσχυση της ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η ταχύτητά της, ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ρύθμιση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σύσταση αυτοτελούς ειδικής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, που θα αξιοποιεί συγκροτημένα και ολιστικά τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα της δικαιοσύνης καθώς και η πιλοτική ίδρυση τεσσάρων δικαστικών δομών στα δύο πρωτοδικεία και στα δύο εφετεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές και θα εκδικάζουν, κυρίως, υποθέσεις προσωπικών δεδομένων, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, απετέλεσαν τα τρία σημεία εστίασης της τοποθέτησης, σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή για το καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η βουλευτής τόνισε, ότι: «συζητούμε, σήμερα, κάποιες μεταρρυθμιστικές τομές που θα διευκολύνουν την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης που, το βασικό στοιχείο λειτουργίας της και ποιοτικό της χαρακτηριστικό θα πρέπει να είναι η ανεξαρτησία! Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες, οι αποκαλύψεις, με αφορμή τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπές, αποδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια άκομψης εργαλειοποίησής της, που  διαμόρφωσε μια όζουσα ατμόσφαιρα στο δημόσιο σκηνικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν, υπουργοί βρίσκονταν και βρίσκονται απολογούμενοι με κατασκευασμένες μυθιστορηματικές κατηγορίες που αμφισβητούν την ηθική τους ακεραιότητα και, συνολικά, προσωπικότητες έχουν σπιλωθεί εύκολα, χωρίς αιδώ, αποκλειστικά και μόνο για την εξόντωσή τους από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτή την εικόνα της μιζέριας και της εξαθλίωσης της δικαιοσύνης οφείλουμε και πρέπει να την απαλείψουμε όλοι μαζί, τάχιστα, συλλογικά και συνεργατικά. Το σαφές μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε είναι ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης πρέπει να μείνει έξω από πρακτικές που τον πλήγωσαν στο παρελθόν και δημιούργησαν μεγάλη αμφισβήτηση και ανασφάλεια στον μέσο Έλληνα πολίτη για την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του.».

Η κ. Μακρή, τέλος, υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη στήριξης των ως άνω σύγχρονων, ουσιαστικών και καινοτόμων μεταρρυθμίσεων, που πραγματεύεται το παρόν νομοσχέδιο, δεδομένου ότι μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης  συσχετίζεται με τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων ενώ συνδέεται με υψηλότερο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και αύξηση της παραγωγικότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει