Ζέττα Μακρή : Θετικός απολογισμός της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στη Μαγνησία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή συνόδευσε, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στη διήμερη περιοδεία της στη Μαγνησία, όπου πραγματοποίησε αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές Μονές και Ναούς.

Η κ. Μενδώνη και η κ. Μακρή βρέθηκαν, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, στις Φθιώτιδες Θήβες, όπου επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο, που θα ανοίξει για ομάδες επισκεπτών από το 2024, ενώ με τη συνολική ανάδειξη των μνημείων της Νέας Αγχιάλου και σε συνδυασμό με το κτίριο του παλιού οινοποιείου θα αποτελέσουν προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας.
Μετά τη Νέα Αγχίαλο, η Λίνα Μενδώνη και η Ζέττα Μακρή επισκέφθηκαν και το Βελεστίνο, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα και ενημερώθηκαν για τα μνημεία στην πατρίδα τού Ρήγα Φεραίου.

Ακολούθησε επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και της Υφυπουργού Παιδείας στους παλιούς νερόμυλους της περιοχής κοντά στην Υπέρεια Κρήνη, οι οποίοι λειτουργούσαν κατά την τουρκοκρατία αλλά και μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, και που στόχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι η αναπαλαίωση, αναστήλωση και ανάδειξή τους ως πολιτιστικό στοιχείο της περιοχής.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου, η κ. Μενδωνη επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Οσίου Λαυρεντίου Πηλίου, ένα ορθόδοξο μοναστήρι, όπου την Υπουργό Πολιτισμού και την Υφυπουργό Παιδείας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Η κ. Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αποκατάσταση του τέμπλου και τη συντήρηση του καθολικού του Μοναστηριού.

Η αυτοψία συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα Κισσού, στο ανατολικό Πήλιο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο εκκλησιαστικό μνημείο.

Τις κυρίες Μενδώνη και Μακρή υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και της Υφυπουργού Παιδείας στα μνημεία του Πηλίου ολοκληρώθηκε με αυτοψία στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όπου προγραμματίζεται συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων, με εργασίες στερέωσης, απεντόμωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης του Ιερού Ναού.
Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2021 έχουν ενταχθεί η μονή του Οσίου Λαυρεντίου, η αποκατάσταση και η συντήρηση της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό, η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας και το αρχαίο θέατρο Φθιώτιδων Θηβών.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για το προσωπικό ενδιαφέρον και την ουσιαστική και εποικοδομητική επίσκεψή της στα σημαντικά μνημεία ιστορίας και πίστης της Μαγνησίας. Ένα οδοιπορικό στις Μονές και του Ναούς, διαχρονικά σύμβολα της ανθρώπινης έκφρασης, συνέχειας και ελπίδας, σύμβολα που αξίζουν εξειδικευμένη μέριμνα και διαρκή φροντίδα, για να στέκουν πάντα περήφανα, επιβλητικά, αγέρωχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει