Βίντεο – ντοκουμέντο από την ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Βόλος – Ολυμπιακός


Η ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής δεν είναι ασυνήθιστη κατά την διάρκεια επεισοδίων με την συμμετοχή των χούλιγκαν, κάτι που αποδεικνύεται  σε βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει η «Ζούγκλα».

Κατά την διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο Πανθεσσαλικό στάδιο, στη διάρκεια της αναμέτρησης Βόλος – Ολυμπιακός, χούλιγκαν που βρισκόταν στο πέταλο του γηπέδου επιδίδονται σε ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μάλιστα υπάρχει ένας συγκεκριμένος που πυροβολεί με πιστόλι φωτοβολίδας εναντίον τους και είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για τον ίδιο ο οποίος βρέθηκε προχθές στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη και τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

 

«Φονικό όπλο» η ναυτική φωτοβολίδα

Ερωτήματα προκαλεί το περιστατικό με τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για το League Cup έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», για το πόσο εύκολα μπορεί ένας οποιοσδήποτε πολίτης να έχει πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα.

«Πώς αγόρασε ο δράστης ή οι δράστες το προϊόν αυτό;» σκέφτεται κανείς αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», για την αγορά μίας ναυτικής φωτοβολίδας απαιτείται επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την κατοχή σκάφους ή ναυτιλιακής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» αν μπορεί ο πολίτης που δεν διαθέτει σκάφος ή δεν είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής να αγοράσει ναυτική φωτοβολίδα η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι».

Όπως λένε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα  άνθρωποι που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην πώληση ναυτικών προϊόντων, διαπιστώνεται ότι τέτοια είδη πωλούνται παράνομα, είτε από καταστήματα που δεν έχουν άδεια είτε μέσω ίντερνετ.

Τι ξέρουμε για τη ναυτική φωτοβολίδα

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση, έχουν σχεδιαστεί με αποκλειστική χρήση σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, στη θάλασσα.

Όταν δηλαδή, απειλείται η ζωή ατόμων (είτε υπάρχει τραυματισμός ή επίθεση από άλλο σκάφος, είτε έχουν χαθεί) ή βρίσκεται σε κίνδυνο σκάφος (βυθίζεται ή έχει υποστεί ζημιά) και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα βοήθειας.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

Πόσο επικίνδυνες είναι

Όπως αναφέρει στη «Ζούγκλα» ειδικός, η ναυτική φωτοβολίδα δεν είναι ένα επικίνδυνο προϊόν αν χρησιμοποιηθεί εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Στις οδηγίες χρήσης αναφέρεται πως οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος «όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή τραυματισμού».

Κάθε τύπος έχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Τονίζεται ότι η φωτοβολίδα δεν πρέπει να στρέφεται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο, να είναι κοντά σε εύφλεκτα υλικά και πηγές ανάφλεξης και υπό άμεσο ηλιακό φως.

Τι υλικά περιέχουν οι ναυτικές φωτοβολίδες

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του ναυτικού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της φωτοβολίδας. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Αυτές λέγονται χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
  • μια πυροτεχνική σύνθεση (παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ώστε να γίνει ορατό το σημείο που πρέπει να γίνει η επέμβαση, από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
  • μια ασφάλεια (φυτίλι ή κορδόνι που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης) και
  • αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).

Ναυτική φωτοβολίδα και χρώματα

Οι γενικές αρχές κατασκευής και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ναυτικές φωτοβολίδες είναι ίδιες. Ενδέχεται να διαφέρουν κάποια υλικά.

Οι κόκκινες φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο (παρέχει το φως), ανθρακικό στρόντιο (παράγει το κόκκινο χρώμα) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι πράσινες εκλάμψεις καπνού χρησιμοποιούν μια πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, σκόνη σιδήρου (παράγει τον καπνό) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι λευκές φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, ζιρκόνιο (παράγει το λευκό φως) και χλωρικό κάλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν προορίζονται για την στεριά, ούτε για να πλήξουν ανθρώπους. Έχουν ως στόχο να σώσουν ζωές.

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με το φονικό όπλο της φωτοβολίδαςZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει