ΗΠΑ: Διώξεις σε 4 στρατιωτικούς που συνδέονται με την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου


Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τεσσάρων στρατιωτικών, που συνδέονται με τη Ρωσία, για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κατά ενός Αμερικανού υπηκόου κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη (6/12) οι αμερικανικές δικαστικές αρχές, σημειώνοντας ότι αυτές είναι οι πρώτες διώξεις που ασκούνται με βάση την αμερικανική νομοθεσία για Εγκλήματα Πολέμου του 1996.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε τις πρώτες διώξεις βάσει του αμερικανικού Νόμου για Εγκλήματα Πολέμου εναντίον τεσσάρων μελών στρατιωτικών δυνάμεων που συνδέονται με τη Ρωσία για αποτρόπαια εγκλήματα κατά ενός Αμερικανού υπηκόου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας των φρικαιολοτήτων της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι και το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

«Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης υπεβάλλε τις πρώτες κατηγορίες βάσει του νόμου περί εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ εναντίον τεσσάρων στρατιωτικών που συνδέονται με τη Ρωσία για ειδεχθή εγκλήματα κατά ενός Αμερικανού πολίτη», συνέχισε.

Το κατηγορητήριο ταυτοποιεί τους τέσσερις άνδρες ως τους: Σουρέν Σεϊρανόβιτς Μκρτσιάν και Ντμίτρι Μπούντνικ, και δύο άλλους που δίνονται μόνο τα πρώτα τους ονόματα: Βαλέρι και Ναζάρ. Ο Αμερικανός υπήκοος δεν κατονομάστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες αυτοί φέρεται να ανέκριναν, να ξυλοκόπησαν και να βασάνισαν τον Αμερικανό, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Φέρεται επίσης να απείλησαν να τον σκοτώσουν και διεξήγαγαν εικονική εκτέλεση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο.

«Αυτές οι κατηγορίες αντικατοπτρίζουν ότι οι εικαζόμενες ενέργειες των κατηγορουμένων δεν είναι μόνο σοβαρές παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης σχετικά με την Προστασία Αμάχων εν Καιρώ Πολέμου, αλλά και παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ», δήλωσε η Αμερικανίδα εισαγγελέας, Τζέσικα Άμπερ.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει