Κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ εντός του 2017

Επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Ενέργειας και βουλευτή Τρικάλων Ν.Δ., Κώστα Σκρέκα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ΔΕΗ εντός του 2017, εξαιτίας της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής.

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική και στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία να χτυπάει τώρα και την πόρτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ). Τους τελευταίους είκοσι μήνες η ανευθυνότητα, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός αλλά πάνω από όλα οι καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης έφεραν την ΔΕΗ στην σημερινή τραγική κατάσταση, που αποδεικνύεται από την δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών την τελευταία διετία:

Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του Αυγούστου του 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται. Στον ολέθριο υπερδιπλασιασμό των υπολοίπων της εταιρείας συνέβαλλε μεταξύ άλλων η ρητή εντολή της κυβέρνησης να οριστεί «πλαφόν» δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας.

Οι επισφάλειες το 2015 εκτινάχθηκαν στα 781 εκατομμύρια ευρώ από τα 309 εκατομμύρια ευρώ του 2014, ενώ έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2016 συσσωρεύτηκαν επιπλέον επισφάλειες 296,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ζημιές (προ φόρων) το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 137,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Για το 2017 λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αναμένεται μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης έως και 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 372 εκ. ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. Άρα συνολικά το 2017 τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι επιβαρυμένα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.
Από τα παραπάνω φαίνεται η σημερινή τραγική κατάσταση της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα.

Μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο Υπουργός:

Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;

Ποια είναι η συνολική ζημιά που έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει