Οι έγκυες γυναίκες στερούνται ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά


Μια μελέτη εξέτασε την υγεία των εγκύων μητέρων από χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, και διαπίστωσε ότι το 90% στερείται βασικών βιταμινών απαραίτητων για υγιείς εγκυμοσύνες και την ευημερία των αγέννητων βρεφών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς σε όλο τον κόσμο, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες έλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά περιελάμβαναν βιταμίνες Β12, Β6 και D, φολικό οξύ και βιταμίνη B2 που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, είπε ότι ο επιπολασμός της έλλειψης βιταμινών μεταξύ των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες στις πλούσιες χώρες είναι μια σοβαρή ανησυχία. Και πρόσθεσε: «Η ώθηση να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι πιθανό να εξαντλήσει περαιτέρω τις μέλλουσες μητέρες από ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά. Η μελέτη δείχνει ότι το 90% των γυναικών που προσπαθεί να συλλάβει έχει ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί όσο ο κόσμος οδεύει προς τις φυτικές δίαιτες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους σε υπανάπτυκτες χώρες -αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε 1.729 γυναίκες μεταξύ 18 και 38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησε πολλές κατά τη διάρκεια των επόμενων κυήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εννέα στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος, βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι πολλές γυναίκες ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Το φολικό οξύ συνιστάται για γυναίκες που προγραμματίζουν σύλληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει