Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Τμήματος Χωροταξίας του ΠΘ

Το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τελεί υπό κατάληψη από την Παρασκευή 2/09. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των Φοιτητών του τμήματος μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το σώμα τον φοιτητών που συμμετείχε στη Συνέλευση ήταν από τα μεγαλύτερα που έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν και η απόφαση της κατάληψης πάρθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών.

Η ίδια διαδικασία, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να τάσσονται υπέρ της κατάληψης, επαναλήφθηκε και στις επόμενες δύο Γενικές Συνελεύσεις του Φ.Σ. Με αποτέλεσμα η κατάληψη να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μάλιστα στις τελευταίες δύο συνελεύσεις υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που συντάχτηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης της Χωροταξίας. Το κείμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα πολύωρης συζήτησης και ζύμωσης μεταξύ φοιτητών που κάθε άλλο παρά ελάχιστοι ήταν. Ήταν αποτέλεσμα “δράσης των πολλών” και όχι “αδράνειας των πολλών”.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αν και τα τελευταία χρόνια δέχονται τεράστιες επιθέσεις στην ίδια τη βάση της μαθησιακής διαδικασίας (συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας τους, υποχρηματοδότηση σε βασικές λειτουργίες αλλά και σε καθημερινές ανάγκες, βλ. καθαρίστριες, εξοπλισμός αιθουσών, αβεβαιότητα εργασίας των συμβασιούχων 407 κ.α.) συνεχίζουν να προασπίζουν βασικές ανάγκες των ίδιων των φοιτητών τους ή ακόμη και της ίδιας της κοινωνίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια αν και δεν έχουν το επίπεδο που θα επιθυμούσαμε και μπορούν να έχουν, έχουν παρ’ όλα αυτά τη δυνατότητα να μορφώνουν τους φοιτητές και να τους καθιστούν ικανούς να καταλάβουν φράσεις όπως «η εδραίωση ενός Κοινού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη» ή «Κατευθύνσεις που άπτονται τόσο στην ίδια την φυσιογνωμία του πανεπιστημίου όσο και στο προφίλ της μαθησιακής διαδικασίας και τελικά στη διαμόρφωση του «παραγόμενου» αποφοίτου- μελλοντικού εργαζομένου.». Είναι αυτές οι φράσεις ή -σε ανώτερο επίπεδο- οι πολιτικές αποφάσεις που δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να συζητούν άλλα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τα προβλήματα και τις ελλείψεις των ελληνικών Πανεπιστημίων (και εδώ ας αναλογιστούμε όλοι το μερίδιο ευθύνης μας άλλα τις πράξεις μας για τα αλλάξουμε) αλλά δεν πιστεύουμε πως αυτός ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση για ένα καλύτερο αύριο στην Παιδεία. Θίγονται τα δικαιώματα όλων των φοιτητών και χάνονται κατακτήσεις χρόνων. Είναι λάθος να υποχρεωνόμαστε να διεκδικήσουμε ξανά από το μηδέν όλα όσα άλλες γενιές πριν από μας κατέκτησαν με αγώνες. Αγωνιζόμαστε γιατί ενδιαφερόμαστε πραγματικά για μια Παιδεία καλύτερη και χωρίς διακρίσεις – φραγμούς και κανείς δεν πρέπει να μας το στερήσει αυτό.

Σαν νέα γενιά με οράματα και αξίες νιώθουμε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε ένα νόμο που αλλάζει την ουσία του Πανεπιστημίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Νοιώθουμε ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και αρνούμαστε να παραδώσουμε “καμμένη γη” επειδή σκεφτόμαστε με βάση το προσωπικό μας συμφέρον σε μια μόνο δεδομένη χρονική στιγμή. Θεωρούμε βασική ανάγκη ενός λαού την δημόσια και δωρεάν Παιδεία και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το Νέο Νόμο Πλαίσιο και την πολιτική που αυτός εκπροσωπεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει