Αποκάλυψη: Γιατί αποφυλακίζονται οι Κροάτες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

[ad_1]

Λίγες ώρες μετά την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό στο Ρέντη με την αστυνομία να αναζητά εδώ και μέρες τους καθοδηγητές, 30 Κροάτες κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια πήραν τα αποφυλακιστήρια τους με περιοριστικούς όρους.

Τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ο δράστης παραμένει άγνωστος και το σκεπτικό της απόφασης, για την αποφυλάκισή τους, στηρίζεται κυρίως σε αυτό το στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης για έναν από τους κατηγορούμενους, που πλέον είναι εκτός φυλακής. Είναι ο κατηγορούμενος Κροάτης με τα αρχικά M.M ο οποίος υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης στις 22 Νοεμβρίου .

«Σε βάρος του αιτούντος κατηγορούμενου υπάρχουν μεν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις (εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση έκρηξης, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών κλπ), ωστόσο πέραν την ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος του αιτούντος κατηγορούμενου, φρονούμε ότι δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης  δοθέντος ότι:

1. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι ο αιτών κατηγορούμενος έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες  για να διευκολύνει την φυγή του ή ότι κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος, ούτε δε ότι κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής με συνέπεια να μην δύναται να στοιχειοθετηθεί σκοπός φυγής του .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις και το ήδη διανυθέν χρονικό διάστημα  της προσωρινής του κράτησης  κρίνεται ικανό και επαρκές για να καμφθεί η εγκληματική διάθεση του αιτούντος κατηγορούμενου  προς τέλεση νέων ομοειδών αδικημάτων. Εξάλλου μόνη η έλλειψη γνωστής διαμονής στη χώρα του αιτούντος κατηγορούμενου δεν αποτελεί στοιχείο από την συνδρομή του οποίου προκύπτει ενδεχομένως σκοπός φυγής του (υπό την  έννοια ότι δεν θα παραστεί ενώπιον των δικαστικών αρχών στα επόμενα στάδια της ποινικής διαδικασίας).

3. Αναφορικά με την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και συγκεκριμένα τον θανάσιμο τραυματισμό  του Μιχαήλ Κατσουρή, πέραν του ότι οι δράστες παραμένουν εισέτι άγνωστοι και δεν έχει αποδοθεί κατηγορία σε συγκεκριμένα πρόσωπα, επισημαίνεται ότι στα δύο πειστήρια (σ.σ μαχαίρια -σουγιάδες) δεν προσδιορίστηκαν γενετικά στοιχεία του κατηγορούμενου.

Το συμπέρασμα ήταν:

«Φρονούμε  ότι η διατήρηση της προσωρινής κράτησης που επιβλήθηκε στον αιτούντα κατηγορούμενο δεν θεωρείται  πλέον αναγκαία για την αποτροπή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, την εξασφάλιση της παρουσίας του ενώπιον των δικαστικών αρχών και την υποβολή του στην εκτέλεση τυχόν καταδικαστικής απόφασης αλλά θεωρούμε ότι οι ανωτέρω απαιτήσεις μπορούν να εξασφαλισθούν  με την επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος του».

Έτσι ο Κροάτες κατηγορούμενος βρέθηκε εκτός φυλακής όπως και άλλοι συμπατριώτες του κατηγορούμενοι με τους περιοριστικούς όρους της εγγύησης των 1.000 ευρώ  και της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα, μεμονωμένα ή στο πλαίσιο οργανωμένης μετακίνησης οπαδών ,με σκοπό την παρακολούθηση κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης ,οποιασδήποτε ομάδας, αδιακρίτως αθλήματος.

«Σταθερή ροπή για διάπραξη νέων εγκλημάτων»

Το κατηγορητήριο για τους Κροάτες -ανάμεσα τους  και αυτοί που αποφυλακίστηκαν – είναι βαρύ   από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους. Ένα κατηγορητήριο στο οποίο τονίζεται με έμφαση  ότι έχουν «σταθερή ροπή σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον .».Τους αποδίδεται η εγκληματική οργάνωση, οπαδικά κίνητρα ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη και άλλα άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται -μεταξύ άλλων  -για το πως ενήργησαν το βράδυ της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια  :

«Από τον τρόπο δε της επίθεσης και τα μέσα που χρησιμοποίησαν μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη στα άτομα που επιτέθηκαν ,ενώ κατείχαν και χρησιμοποίησαν  (εκτός από εύφλεκτες ύλες ), ρόπαλα, πέτρες, σουγιάδες ,μαχαίρια ,ξύλινες τάβλες ,κοντάρια και δη αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες και κίνδυνο για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα τρίτων».

Τέσσερις μήνες μετά ο ένας μετά τον άλλον αποφυλακίζονται, η ανάκριση για τη Νέα Φιλαδέλφεια δεν έχει κλείσει. Τέσσερις μήνες μετά «τρέχει» μία νέα δικογραφία – για την υπόθεση στο Ρέντη – με έναν κατηγορούμενο – τον 18χρονο – και πολλούς υπόπτους.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει