Αρνούμενη να αποδεχτεί την απώλεια ισχύος, η Πολωνική Δεξιά καταλαμβάνει την κρατική τηλεόραση

[ad_1]

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Εν μέσω ταραχώδους αλλαγής εξουσίας, το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι της Πολωνίας “χάλασε” απότομα την Τετάρτη, καθώς το πρώην κυβερνητικό κόμμα έστειλε νομοθέτες και άλλους υποστηρικτές στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ανάληψη νέας διοίκησης.

Μέλη της ανατρεπόμενης πρώην κυβέρνησης πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μέσα σε ένα κτίριο στη νότια Βαρσοβία που στεγάζει τα στούντιο και τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένου του TVP Info, ενός καναλιού ειδήσεων και ενός ιστότοπου που χρησίμευσε ως μέσο προπαγάνδας για το δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στα οκτώ χρόνια της εξουσίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τον Jaroslaw Kaczynski, μάχιμος πρόεδρος του Νόμος και Δικαιοσύνη, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη νέα, κεντρώα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ να ασκήσει τον έλεγχο, κατηγορώντας την ότι διεξήγαγε ένα «πραξικόπημα» απολύοντας οπαδούς του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, που έχασε τις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Με τον κ. Kaczynski και τους υποστηρικτές του να ορκίζονται να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία» και να μπλοκάρουν μια αλλαγή διοίκησης με εντολή του υπουργού Πολιτισμού της νέας κυβέρνησης, οι τεχνικοί που την υποστηρίζουν σταμάτησαν τη ροή στο TVP Info και απενεργοποίησαν τον ιστότοπό του, ο οποίος περιείχε εκκλήσεις για αντίσταση ενάντια σε μια «παράνομη επίθεση στη δημόσια τηλεόραση» του κ. Τουσκ.

Η αναταραχή ανέδειξε τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση καθώς αγωνίζεται να διεκδικήσει την εξουσία της σε ένα ευρύ φάσμα κρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, που είναι γεμάτα με σκληρούς υποστηρικτές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας για τη δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να είναι μια πρόγευση μιας μακράς περιόδου αποδιοργανωτικού πολέμου χαρακωμάτων μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης που προσπαθεί να σπάσει τον έλεγχο του Νόμος και Δικαιοσύνη σε αυτούς τους θεσμούς, και των υποστηρικτών του κόμματος που προσπαθούν να την αποτρέψουν. Όταν ο Νόμος και Δικαιοσύνη ανέλαβαν για πρώτη φορά την εξουσία το 2015, επέβαλε τη δική του διαχείριση στην κρατική τηλεόραση μέσα σε λίγες μέρες και δεν συνάντησε καμία αντίσταση.

Το βραδινό πρόγραμμα ειδήσεων στο TVP ακυρώθηκε την Τετάρτη, αντικαταστάθηκε από ένα προωθητικό βίντεο για μια επερχόμενη σειρά για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια δήλωση του Marek Czyz, ενός νεοδιορισμένου παρουσιαστή ειδήσεων, που υποσχέθηκε “καθαρό νερό” αντί για “σούπα προπαγάνδας” όταν θα ξαναρχίσουν τα δελτία ειδήσεων. Το TV Republika, ένα μικρό ιδιωτικό κανάλι πιστό στο Νόμος και Δικαιοσύνη, μετέδωσε πλάνα από καταληψίες του TVP που ήταν κρυμμένοι μέσα στο στούντιο ειδήσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα καθώς προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν υποστήριξη – απόδειξη ότι η νέα διοίκηση δεν είχε ακόμη αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του σταθμού.

Υποστηρικτές του εκδιωχθέντος συντηρητικού κόμματος κυματίζουν πολωνικές σημαίες έξω από το κτίριο του TVP το βράδυ της Τετάρτης

Ο κ. Τουσκ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Τετάρτης, δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερός, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «αποκαταστήσει τη νομική τάξη και την κοινή ευπρέπεια στη δημόσια ζωή».

«Μπορείτε να βασιστείτε στην αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα», είπε.

Το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος του οποίου είναι παλιός φίλος και υποστηρικτής του κ. Kaczynski, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, το οποίο ζητήθηκε από νομοθέτες του Νόμος και Δικαιοσύνη, απαιτώντας από τη νέα κυβέρνηση να μην κάνει αλλαγές στη διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το δικαστήριο, όπως πολλά κατώτερα δικαστήρια, δημόσια μέσα ενημέρωσης και μια εθνική εισαγγελία που ιδρύθηκε υπό την παλιά κυβέρνηση, πολιτικοποιήθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του Νόμος και της Δικαιοσύνη. Όμως, τον Οκτώβριο, το κόμμα έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο από έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης που ευθυγραμμίζονται με τον κ. Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό.

Αγνοώντας τη διαταγή του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της πραγματοποίησης αλλαγών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα την Τρίτη με το οποίο επιβάλλει αναθεώρηση της διαχείρισης στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σύστημα της Πολωνίας, ένα δίκτυο περιφερειακών και εθνικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών.

Κατηγορώντας το δίκτυο ότι είναι «αποκλειστικά κομματικό μέσο ενημέρωσης που εκτελεί έργο προπαγάνδας», το ψήφισμα αναφέρει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Bartlomiej Sienkiewicz, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέλυσε τους επικεφαλής και τα εποπτικά συμβούλια του TVP, του τηλεοπτικού βραχίονα της δημόσιας εκπομπής, του πολωνικού ραδιοφώνου και του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων PAP. Το TVP Info είναι ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι υπό την ομπρέλα του TVP.

Ο κ. Kaczynski, ο de facto ηγέτης της Πολωνίας μέχρι την ήττα του κόμματός του στις κάλπες, απάντησε με καθιστική αλλά και θορυβώδη διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από υποστηρικτές του Νόμος και Δικαιοσύνη που φώναζαν «Ελεύθερα Μέσα» και «Κάτω ο κομμουνισμός».

Ο Jaroslaw Kaczynski, ηγέτης του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, αριστερά, με τον Mateusz Matyszkowicz, πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του TVP, στα κεντρικά του γραφεία την Τετάρτη

«Δεν θα παραδώσουμε την Πολωνία στις επιτροπές», φώναξε ένας διαδηλωτής, απηχώντας τον ισχυρισμό του Νόμος και Δικαιοσύνη ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει το κατασταλτικό σύστημα που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, το Νόμος και Δικαιοσύνη κατέλαβαν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά πολύ λιγότερες από τα συνδυασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης που σχημάτισαν πλειοψηφικό συνασπισμό.

Ο κ. Kaczynski ισχυρίστηκε ότι σημαίνει ότι το κόμμα του κέρδισε, έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να αντισταθεί σε μια αλλαγή εξουσίας και έχει περιγράψει τον κ. Τουσκ, πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ως «Γερμανό πράκτορα» που απείλησε την ύπαρξη της Πολωνίας ως κυρίαρχης και ανεξάρτητο κράτος.

«Έχουμε να κάνουμε με πραξικόπημα. Η κοινωνία πρέπει να μιλήσει!», είπε ο Jacek Sasin, μέλος του κοινοβουλίου του Νόμος και Δικαιοσύνη που συμμετείχε στην καθιστική διαμαρτυρία του κ. Kaczynski.

Κάποιοι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη έφυγαν αθόρυβα, συμπεριλαμβανομένης της Danuta Holecka, η οποία έλεγε τις κύριες βραδινές ειδήσεις έως ότου παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα μετά από χρόνια επίκριση του Τουσκ και των συμμάχων του. Άλλοι, ωστόσο, έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις δουλειές τους.

Όσοι αντιστέκονταν στην αλλαγή έλαβαν ενθάρρυνση την Τετάρτη από το Εθνικό Συμβούλιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα εποπτικό όργανο που ιδρύθηκε από το Νόμος και Δικαιοσύνη όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία και εξακολουθεί να ελέγχεται από τους διορισμένους του. Σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο κατήγγειλε την αναθεώρηση της διοίκησης που διέταξε ο νέος υπουργός Πολιτισμού ως «παράνομη» και προειδοποίησε ότι «άτομα που συμμετέχουν στην παράνομη επίθεση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας θα πρέπει να αναμένουν σοβαρές συνέπειες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

Με πληροφορίες από New York Times

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει