Βουλή – πολυνομοσχέδιο: Έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για την «πανσπερμία» διατάξεων – «Ο όρος ‘σκούπα’ είναι πολύ πετυχημένος για να περιγράψει την τακτική της κυβέρνησης»

[ad_1]

Στην ολομέλεια της Βουλής εξελίσσεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις. Η πανσπερμία διατάξεων και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, παράγουν έντονη δυσαρέσκεια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει ότι οι διατάξεις είναι αναγκαίες, όχι μόνο γιατί έχουν αναπτυξιακή στόχευση, αλλά και γιατί έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Το νομοσχέδιο έχει αναπτυξιακή στόχευση, δίνει παράταση σε προθεσμίες επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, ενώ υπάρχουν και διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο που πρέπει να στηριχθούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή από τους πολίτες να συνεχίσει μπροστά, μαζί με τους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, είπε. Ο βουλευτής έκανε εμφατική αναφορά στη σημασία των διατάξεων για την απορρόφηση πόρων και στις διατάξεις για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, λέγοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο κ. Καββαδάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ειδική αποζημίωση για τους αστυνομικούς που απασχολούνται σε μέτρα τήρησης της τάξης σε αθλητικά γεγονότα. «Θεωρώ αυτονόητη την αποζημίωση των αστυνομικών που καλούνται να μετέχουν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή. Όμως θέλω να τονίσω, ότι η θέσπιση αυτής της ειδικής αποζημίωσης δεν αποφασίστηκε μετά τα τραγικά γεγονότα στου Ρέντη. Είχε αποφασιστεί αρκετά πριν και η ειδική αποζημίωση θεσπίζεται ως ελάχιστη αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής των αστυνομικών», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κακή νομοθετική πρακτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και επισήμανε ότι συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού εξελίσσεται, ενώ έχει χαθεί ο λογαριασμός με τις αυξήσεις στα βασικά είδη και την ίδια ώρα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρέχει στήριξη στους ευάλωτους ή τους αστυνομικούς που θα λάβουν ειδική αποζημίωση 30 ευρώ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ανεπαρκείς για τη στήριξη του ΕΣΥ, και τις διατάξεις για τις παρατάσεις των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών. «Η κυβέρνηση πρέπει να πει ποιο σχέδιο έχει για την υγεία, το προσωπικό και τις υποδομές, γιατί πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια των ασφαλισμένων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε επίσης τις διατάξεις για τις αυξήσεις στα ειδικά επιδόματα των δικαστικών λειτουργών, για τους οποίους ανέφερε πως, ενώ έχουν αποφασίσει ίδιες αυξήσεις στις αποδοχές τους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση. Σχολιάζοντας την διάταξη για την “Ανάπλαση ΑΕ”, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η Δεξιά πάντα όταν φοβόταν, έδειχνε πόσο σέβεται τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την αυτοδιοίκηση.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι τα άπλυτα μιας κουρασμένης κυβέρνησης, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, που παρατήρησε ότι σήμερα, μετά το 41%, «μηχανή που πρώτα έμοιαζε να πετάει, τώρα σέρνεται. Εκεί που φαινόταν ομαδική δουλειά, τώρα τα ρίχνει ο ένας στον άλλον». Έτσι, αντί για φορολογική μεταρρύθμιση ήρθε η οριζόντια φορολόγηση, αντί για τις μεγάλες αλλαγές για την υγεία, περνάμε στις παρατάσεις των συμβάσεων, αντί για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σήμερα η κυβέρνηση πουλάει φιλελευθερισμό, είπε ο Παύλος Γερουλάνος. Οι διατάξεις, είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, δήθεν έρχονται τώρα για να μην διακυβευθούν πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκές και δικές μας πηγές χρηματοδότησης, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν την κυβερνητική ανεπάρκεια. Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε «ντροπή» την τροπολογία για την “Ανάπλαση ΑΕ”, που την έφερε όπως είπε, η κυβέρνηση, γιατί τώρα δεν έχει τον δικό της άνθρωπο μέσα. «Μήπως σας ανησυχεί ότι ο νέος δήμαρχος θα κοιτάξει κάτω από το χαλί;», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σεβαστεί τον δήμο τους Αθήνας, να σεβαστεί τον νέο δήμαρχο και τους πολίτες και να πάρει πίσω την τροπολογία.

Υπάρχει μια γραμμή που ενώνει όλα τα θέματα του νομοσχεδίου και είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Μεταξάς. Ο βουλευτής είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις όλων των ειδών που δείχνουν την καπιταλιστική στρατηγική αντίληψη της κυβέρνησης. Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ είναι ενδεικτικό παράδειγμα, είπε ο κ. Μεταξάς και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά και εσείς φέρνετε μια τροπολογία ομηρίας. Συνεχίζετε το καταστροφικό σχέδιο στις περιοχές που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, κατ΄εντολή των επιχειρηματικών ομίλων». Η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή στη ΛΑΡΚΟ και συνειδητά την απαξίωσαν και οι άλλες κυβερνήσεις, είπε ο κ. Μεταξάς και κατήγγειλε ότι μπαίνει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, για να παραδοθεί στα χέρια του εργοδότη. Αναφορικά με την αντιπαράθεση για την “Ανάπλαση ΑΕ”, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αφορά το ποιος θα μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά κουβέντα δεν γίνεται για την ταμπακιέρα, δηλαδή ότι αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τρόπος που έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους, αναδεικνύει το πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Κατανοούμε όμως ότι πρέπει να δοθούν κάποιες παρατάσεις σε κάποια χρονίζοντα θέματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η συνήθης πρακτική», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξακολουθεί να προτάσσει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Σε σχέση με την “Ανάπλαση ΑΕ”, επισήμανε ότι η υφιστάμενη εταιρεία δεν έχει δημοσιευμένο ισολογισμό, δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονομικές της καταστάσεις. Ο βουλευτής χαρακτήρισε τέλος, αδικαιολόγητη τη διάταξη για τις αυξήσεις στις αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Τα περισσότερα άρθρα φορούν ρυθμίσεις διοικητικών ζητημάτων, νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις διατάξεων σε διάφορους φορείς, είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης. Ο βουλευτής σχολίασε, ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει σημαντικά ειδικά επιδόματα και αμοιβές σε δικαστικούς και μέλη των ανεξάρτητων αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την ώρα που αυξάνει τις αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που τους κόπηκε το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ακούνε την κυβέρνηση να επαίρεται γιατί θα τους δώσει 40 ευρώ αύξηση. Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη για τη ΛΑΡΚΟ και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η πώλησή της. «Θα μας την πάρουν, κάποιοι θα θησαυρίσουν και η Ελλάδα δεν θα έχει καταλάβει ακόμα γιατί την έχασε», είπε ο κ. Κόντης.

«Ο όρος ‘σκούπα’ είναι πολύ πετυχημένος για να περιγράψει αυτή την τακτική της κυβέρνησης που έρχεται να σαρώσει ό,τι βρει στο διάβα της λίγο πριν τη νέα χρονιά», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν. Ο κ. Χουσεϊν κατήγγειλε την πρακτική, λέγοντας πως υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο. Και μόνο γι αυτό, όπως εξήγησε, η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. O βουλευτής αναφέρθηκε και στην τροπολογία για την “Ανάπλαση ΑΕ” και κατήγγειλε ότι στην ουσία η κυβέρνηση δεν σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία και υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση. Στο κλίμα αυτό, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας που δεν τιμά την δημοκρατία μας και γιατί αποστερεί από τον δήμαρχο της Αθήνας να έχει λόγο στην ανάπλασή της.

«Τα επιμέρους ζητήματα είναι χρονίζοντα, αντιμετωπίζονται περιπτωσιακά και έχουν προστεθεί πολλές εμβόλιμες διατάξεις για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους», είπε ο ειδικός αγορητής της “Νίκης”, Ανδρέας Βορύλλας. O βουλευτής, με αφορμή τις παρατάσεις στις συμβάσεις επικουρικών, και γιατρών που συνταξιοδοτούνται, ζήτησε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση των αποδοχών για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με μόνιμες προσλήψεις. Έθεσε δε θέμα ηθικής τάξεως, διότι, όπως τόνισε, την ώρα των πενιχρών απολαβών των γιατρών, η κυβέρνηση αυξάνει τις αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αλλά βεβαίως, θα ψηφίσουμε ορισμένες διατάξεις που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων, παρότι θεωρούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αυτοί θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν», έχει δηλώσει ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας. Ο βουλευτής σχολίασε ότι η κυβέρνηση εφηύρε τον όρο «ερανιστικό», για μια πρόχειρη και αδιαφανή νομοθέτηση, με ένα «ποτ πουρί» διατάξεων, πολλές από τις οποίες δεν είναι αθώες. Οι δε τροπολογίες που ακολούθησαν, περιέχουν σχεδόν 25 άρθρα με δεκάδες διατάξεις. «Αυτή η νομοθέτηση είναι πραγματικά απαράδεκτη και πρέπει να τη σταματήσετε», είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας και υπενθύμισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει ως νομοσχέδιο την πανσπερμία διατάξεων. προκειμένου να αποφύγει να κατατεθούν ως τροπολογίες. Μόνο που τελικά, αργά χθες τη νύχτα ακολούθησε και η κατάθεση τροπολογιών.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει