Γιορτάζουν οι νομικοί του Βόλου

Γιορτάζει σήμερα, 3 του Οκτώβρη, ο προστάτης του δικαστικού σώματος, των δικηγόρων αλλά και γενικότερα των ανθρώπων που ασχολούνται με την δικαιοσύνη, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Ως εκ τούτου τα Δικαστήρια του Βόλου σήμερα θα είναι κλειστά, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, (Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στις 19.00) και ακολούθως στο Πνευματικό Κέντρο όπου θα ομιλήσουν ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αναπληρωτής πρόεδρος της Νομικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Στέφανος Παύλος, με θέμα «Οφειλές στο δημόσιο» και ο επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Δημήτραινας, με θέμα «Φοροδιαφυγή». Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

«Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, υπήρξε διάσημος Αθηναίος και μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Αθηνών, του γνωστού σε όλους Αρείου Πάγου. Κατά την Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο Ιησούς Χριστός εξεφώνησε τη φράση «Τετέλεσται» στο Σταυρό και εχάθη ο ήλιος ο Άγιος Διονύσιος βλέποντας το υπερφυσικό αυτό φαινόμενο είπε, «ή Θεός πάσχει ή το παν απόλλυται». Όταν έφθασε στην Αθήνα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κατά τις γνωστές περιοδείες του, αφού πέρασε από την Θεσσαλονίκη, από την Βέροια και προηγουμένως βεβαίως από τους Φιλίππους, και απεφάσισε να κηρύξει τον Ευαγγελικό Λόγο στην Πνύκα ενώπιον των φιλοσόφων Αθηναίων, ο Διονύσιος εξέφρασε τη επιθυμία να μάθει περισσότερα για τον χριστιανισμό. Η πληροφορία που αναφέρει ότι ο Άγιος Διονύσιος έγινε χριστιανός από τον Άγιο Ιερόθεο, ο οποίος σημειωτέον υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος της τοπικής εκκλησίας των Αθηνών, και τον οποίο διαδέχθηκε στον Επισκοπικό Θρόνο της Αθήνας, είναι εσφαλμένη. Η νεότερη έρευνα τον θέλει να έχει κατηχηθεί στον Χριστιανισμό από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο το 52 μ.Χ. Μάλιστα την ίδια μέρα εορτάζει και η Δάμαρις, η οποία ήταν μια Αθηναία που ασπάστηκε τον χριστιανισμό με την επίσκεψη και την κήρυξη του ευαγγελικού λόγου στην Αθήνα από τον Απόστολο των εθνών Παύλο.

Ο Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης υπήρξε χαρισματικός στην γραφή, στο λόγο, προσήλκυε με το χάρισμα της δεινότητος του λόγου πλήθη εις την Χριστό πίστη, οι πιστοί εβαπτίζοντο και έτσι αυξανόταν συνεχώς κατά τους πρώτους εκείνους αιώνες το πλήρωμα της εκκλησίας. Εκήρυξε, κατά την παράδοση, η οποία βέβαια δεν τεκμηριώνεται απόλυτα και στη Δύση. Μετέβη, όπως αναφέρεται, στο Παρίσι με δύο μαθητές του, τον Ρουστικό, ο οποίος υπήρξε ιερεύς, και τον Ελευθέριο, ο οποίος υπήρξε διάκονος και μαρτύρησε το 96 μ.Χ. Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι πολιούχος και πνευματικός έφορος της πόλεως των Αθηνών και η τιμία κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει