Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Θανάσης Παφίλης. «Αν υπήρχε περίπτωση να συνεργαστούμε, θα το κάναμε από την πρώτη Κυριακή. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε διπλή γλώσσα. Υπάρχει άβυσσος με τις πολιτικές δυνάμεις, που υπάρχουν σήμερα. Στο θέμα της αυτοδιοίκησης υπάρχει μια πλούσια εμπειρία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν την ίδια πολιτική» λέει.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο υποψήφιους του ΚΚΕ, αν έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του κόμματός του, ο κ. Παφίλης σημειώνει:

«O καθένας πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται εκ του ασφαλούς. Ο κ. Τσίπρας έχει μια μικρή αμνησία γιατί αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι σε σωματεία, ομοσπονδίες ακόμη και σε δήμους που είχε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε, θα το λέγαμε πρώτοι εμείς».

Ο κ. Παφίλης εκτιμά ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών «δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα μόνο των ευρωεκλογών ή και των εκλογών για την τοπική διοίκηση, αλλά εξαρτάται και από τις γενικότερες εξελίξεις και στην ΕΕ και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα». Όπως λέει «σήμερα, είναι φανερό ότι το ίδιο το αστικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα σταθεροποίησης, γι αυτό και ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο διάφορα κόμματα, τα οποία φυσικά αποτελούνται από παλιά φθαρμένα υλικά και προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική».

Ο κ.Παφίλης υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες εκλογές οι υποψήφιοι του ΚΚΕ είχαν συγκεντρώσει στην περιφέρεια Αττικής 14,44% και 13% στο δήμο της Αθήνας. «Ένα πάρα πολύ ισχυρό ποσοστό, το οποίο προσπαθούν να το αποσιωπήσουν για να μας βγάλουν από το παιγνίδι» λέει και προσθέτει: «Εμείς απευθυνόμαστε στον λαό, είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε το ηθικό ανάστημα για να πούμε στον λαό ότι πρέπει να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, παρά τις γενικότερες διαφωνίες που μπορεί να έχουν κάποιοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την πολιτική του, γιατί ήμασταν ειλικρινείς απέναντί τους, γιατί προειδοποιήσαμε τους πολίτες και επιβεβαιωθήκαμε, γιατί παλέψαμε στην πρώτη γραμμή και δεν έχουμε δεσμεύσεις, είτε από την ΕΕ, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους. Το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, ένα λαϊκό ρεύμα, που θα αντισταθεί, θα αποκρούσει, θα διεκδικήσει και θα βάλει στόχο την ανατροπή της κατάστασης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή του Θανάση Παφίλη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Παφίλη, είστε βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης. Βλέποντας και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες να είναι σχεδόν όλοι κομματικά στελέχη του ΚΚΕ είναι μια ενδειξη ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να πολιτικοποιήσει τα μέγιστα τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ: Δεν χρειάζεται να τις πολιτικοποιήσει το ΚΚΕ τις εκλογές, είναι εξ αντικειμένου πολιτικοποιημένες οι εκλογές. Έχουν έναν ενιαίο χαρακτήρα. Ευρωεκλογές, εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους έχουν έναν ενιαίο χαρακτήρα από την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και είναι βαθιά αντιλαϊκή, αδιέξοδη και δημιουργεί δραματικές καταστάσεις στον λαό, είναι ενιαία. Όσοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από αυτοδιοικητικές επιλογές ή από τις τοπικές κοινωνίες ή τις κοινωνίες των πολιτών, στην πραγματικότητα κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, όλοι οι υποψήφιοι έχουν πολιτικό χρώμα, ανήκουν ή υποστηρίζουν κάποιο πολιτικό κόμμα. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει πραγματική απάντηση απέναντι στην πολιτική αυτή, θα πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ, τους συνδυασμούς του στην περιφέρεια και στους δήμους, αλλά και στις ευρωεκλογές, γιατί ήταν το μοναδικό κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα αποκάλυψε όλες αυτές τις εξελίξεις και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του στάθηκε στην πρώτη γραμμή και στους δήμους και στις περιφέρειες και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ερ: Υπάρχουν και τα μεγάλα τοπικού χαρακτήρα προβλήματα. Για παράδειγμα, το πάρκο του Ελληνικού. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Απ: Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα τοπικού χαρακτήρα, αλλά πρώτα απ΄όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού μας είναι η ανεργία, η άθλια οικονομική κατάσταση, οι απολύσεις, όλα αυτά, τα οποία βιώνει. Για εμάς είναι αδιανόητο, η περιφέρεια ή ο δήμος να μην πρωτοστατούν στους αγώνες του λαού για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική. Παράλληλα, και εδώ είναι η διαφορά μας, δήμοι και περιφέρειες πρέπει να δίνουν μάχη για να αξιοποιηθούν έστω και αυτά που υπάρχουν προς όφελος των εργαζομένων και όχι προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Επομένως, η δέσμευση η δική μας και η διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους -για να μιλήσω για την περιφέρεια- είναι ότι εμείς πέρα από την προσπάθειά μας να συσπειρώσουμε τον λαό και να συνεργαστούμε στενά με όλο το λαϊκό και εργατικό κίνημα για να αποκρούσουμε αυτή την πολιτική, θα δώσουμε μάχη και γι΄αυτά τα κονδύλια, που υπάρχουν, να προσανατολιστούν προς τους εργαζόμενους και όχι προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, πράγμα που συμβαίνει και με τη σημερινή πολιτική και γενικότερα με όσους ακολουθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αν καταγγέλλουν αυτή την κυβέρνηση, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκη Ένωση. Ταυτόχρονα, όμως, είπατε πρόσφατα «γιατί το Δημόσιο να μην χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να κάνει τις επενδύσεις;». Άρα, τα θέλουμε τα κονδύλια της ΕΕ, αλλά όχι την ίδια την Ευρωπαϊκη Ενωση;

Απ: Κατ΄αρχήν τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι της ΕΕ, αλλά είναι βγαλμένα από τον ιδρώτα και το αίμα και του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης. Η ΕΕ αποδεικνύεται και στους πιο δύσπιστους ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Άρα, λοιπόν, λεφτά του ελληνικού λαού δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Ποια είναι η διαφορά μας με τους υπόλοιπους; Εμείς συγκρουόμαστε με αυτή τη γραμμή, που λέει ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους για να γίνει οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι φτάνουν να παίρνουν έως και 65-70% ζεστό χρήμα, δωρεάν, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Εμείς θα δώσουμε μάχη για να κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια σε έργα που θα ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό. Ξεκινώντας από τα κοινωνικά κονδύλια, τα οποία στη λογική της ανταποδοτικότητας, έχουν στην πραγματικότητα καταργηθεί. Θα προσπαθήσουμε, για παράδειγμα, τα κονδύλια αυτά να πάνε σε αντιπλημμυρικά έργα, στην αντισεισμική προστασία, σε έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα, όπως το Ελληνικό, η θέση μας είναι καθαρή: όταν έγινε ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης είχαμε πει ότι η τοπική διοίκηση μετατρέπεται σε «σερβιτόρους» για το ιδιωτικό κεφάλαιο και επιβεβαιωθήκαμε. Το Ελληνικό πρέπει να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, με πάρα πολλές και πολύπλευρες δραστηριότητες, δωρεάν για τον λαό και όχι αυτό που σχεδιάζουν σήμερα και θέλουν να το μετατρέψουν σε «καζίνο», έναν χώρο, δηλαδή, κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών ομίλων και κατασκευής πολυτελών κατοικιών, που φυσικά δεν θα τις πάρουν ούτε οι εργάτες, ούτε οι άνεργοι, ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ερ: Στόχος είναι φυσικά να περάσετε στον δεύτερο γύρο. Με ποιους θα συμμαχήσετε σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων;

Απ: Αν υπήρχε περίπτωση να συνεργαστούμε, θα το κάναμε από την πρώτη Κυριακή. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε διπλή γλώσσα. Υπάρχει άβυσσος με τις πολιτικές δυνάμεις, που υπάρχουν σήμερα. Στο θέμα της αυτοδιοίκησης υπάρχει μια πλούσια εμπειρία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν την ίδια πολιτική. Θα σας πω ένα κραυγαλέο παράδειγμα: ο δήμος του Σαρωνικού, όπου επικεφαλής είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους με τον όρο ότι θα δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πολλοί δήμοι, είτε ελέγχονταν από το ΠΑΣΟΚ, ή τη ΝΔ, ή από άλλους, εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (ελαστικές σχέσεις εργασίας) αλλά και τη λογική της ανταποδοτικότητας. Ακόμη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμάτων δεν ήταν αντίθετοι στο να δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά απλώς είχαν διαφωνίες ως προς τους όρους. Εμείς έχουμε μια διαφορετική πολιτική και επειδή παίζονται κάποια πολιτικά παιγνίδια και από κάποια ΜΜΕ και από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαμε συγκεντρώσει στην περιφέρεια Αττικής 14,44% και 13% στον δήμο της Αθήνας, ένα πάρα πολύ ισχυρό ποσοστό, το οποίο προσπαθούν να το αποσιωπήσουν για να μας βγάλουν από το παιγνίδι. Εμείς απευθυνόμαστε στον λαό, είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε το ηθικό ανάστημα για να πούμε στον λαό ότι πρέπει να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, παρά τις γενικότερες διαφωνίες που μπορεί να έχουν κάποιοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την πολιτική του, γιατί ήμασταν ειλικρινείς απέναντί τους, γιατί προειδοποιήσαμε τους πολίτες και επιβεβαιωθήκαμε, γιατί παλέψαμε στην πρώτη γραμμή και δεν έχουμε δεσμεύσεις, είτε από την ΕΕ, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους. Το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, ένα λαϊκό ρεύμα που θα αντισταθεί, θα αποκρούσει, θα διεκδικήσει και θα βάλει στόχο την ανατροπή της κατάστασης.

Ερ: Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο υποψηφίους του ΚΚΕ, αν έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του κόμματός του. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

Απ: Ο κ. Τσίπρας έχει μια μικρή αμνησία, γιατί αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι αυτό που ισχύει σε σωματεία, ομοσπονδίες ακόμη και σε δήμους που είχε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο δήμος της Ικαρίας, όπου πήγαν όλοι μαζί κατά του κομμουνιστή δημάρχου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά συμμαχεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να αφαιρέσει την πλειοψηφία, όπου την έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Αυτές οι δηλώσεις λοιπόν γίνονται εκ του ασφαλούς.

Ερ: Άρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ή μετεκλογικά;

Απ: Φυσικά και δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, θα το λέγαμε πρώτοι εμείς. Υπάρχει και μεγάλη εμπειρία σε δήμους και παλιότερα, όπου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ξαφνικά σε μία νύχτα άλλαξαν «πουκάμισο». Επομένως, ο καθένας πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιες δηλώσεις, που γίνονται εκ του ασφαλούς.

Ερ: Είστε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΚΚΕ και θα ήθελα τη γνώμη σας για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές σύντομα;

Απ: Δεν νομίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται από το αποτέλεσμα μόνο των ευρωεκλογών, ή και των εκλογών για την τοπική διοίκηση, αλλά εξαρτάται και από τις γενικότερες εξελίξεις και στην ΕΕ και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, είναι φανερό ότι το ίδιο το αστικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα σταθεροποίησης, γι αυτό και ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο διάφορα κόμματα, τα οποία φυσικά αποτελούνται από παλιά φθαρμένα υλικά και προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.

Ερ: Αναφέρεστε στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη;

Απ: Όχι, δεν αναφέρομαι στον κ. Θεοδωράκη, αναφέρομαι συνολικά, είναι η κίνηση των «58», είναι διάφοροι άλλοι, δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, που είναι κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν αμφισβητούν την πολιτική που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα και που είναι πανέτοιμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση, η οποία θα σταθεροποιήσει το σύστημα. Επομένως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν για το αν θα γίνουν εκλογές, ή όχι. Σημασία, όμως, έχει να μην πέφτει ο λαός σε αυτή την παγίδα που και οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ τού στήνουν καθημερινά, ότι «περίμενε τις εκλογές για να εκφραστείς». Αλλά, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να υπάρξει μια ανασυγκρότηση συνολική και αναδιοργάνωση του λαϊκού κινήματος, κινητοποιήσεις και αγώνες για να αναχαιτιστεί αυτή η πολιτική και φυσικά να τεθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία συνολικών αλλαγών και ανατροπών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει