ΔΗΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο του Γ. Κάϊρα μέλους γραμματείας Συντονιστικής Επιτροπής Δημοτικής Κίνησης Δρόμοι Συνεργασίας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Οι πολίτες της Ελλάδας περνάμε τη τελευταία τετραετία τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 90 ετών με το λαό μας να βάλλεται απο την τρόϊκα & τη χειρότερη κυβέρνηση της δεκαετίας, εξαθλιώνοντάς τον και συνθλίβοντας την αξιοπρέπεια του.

Σε αυτή την συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει ουδέτερη και αμέριμνη. Ούτε πρέπει να επιτρέψει την ισοπέδωση και την καταρράκωση του ίδιου της του εαυτού, ως θεσμικού οργάνου, μέσα στο κλίμα αμφισβήτησης και απαξίωσης των θεσμών της κοινωνίας μας. Η Αυτοδιοίκηση, αντίθετα, επιβάλλεται να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του και να δημιουργήσει μια ομπρέλλα κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας από τη λαίλαπα των μνημονίων που μας έχουν επιβληθει.

Οι Τοπικές Αρχές, ως οι πλησιέστερες στον πολίτη και στην κοινωνία, είναι από τους πρώτους που έρχονται σε επαφή με τις συνέπειες της κρίσης στην τοπική οικονομία και είναι ίσως οι μοναδικές αρχές που δύνανται να καταγράψουν τις συνέπειες αυτές με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα και ανάγκες και όχι με τους γενικούς δείκτες και αριθμούς του αθηνοκεντρικού κράτους.

Έτσι σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, οργανώνοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους, που αποδεδειγμένα τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία στο δήμο μας.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και κανείς δεν περιμένει από την Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τους πριν από το 2010 ρυθμούς.

Παρόλα αυτά, οφείλει να διατηρεί ένα επίπεδο λειτουργίας, που να συντηρεί αξιοπρεπώς τις βασικές υποδομές σε καθαριότητα , με οικολογική ευαισθησία για το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει και σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη.

* Να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών, σε μια κοινωνία του Βόλου, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, όπου ο συνεκτικός της ιστός διαβρώνεται και η φτώχεια περνά σε όλο και περισσότερα στρώματα.

* Να δείξει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία προς τους πολίτες ώστε κανένας δημότης να μην μένει χωρίς νερό, ρεύμα, τροφή και στέγη

* Να τρέξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακόμα και με τη στυγνή αυτή Πολιτεία, προγράμματα για άνεργους νέους και για τις προ της σύνταξης ηλικίες, να πάρουν ανάσα οι πιο σκληρά χειμαζόμενες κατηγορίες πολιτών και ταυτόχρονα η Αυτοδιοίκηση να βελτιώσει τις παροχές της.

* Να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στην Αυτοδιοίκηση και να δημιουργήσουμε στη πόλη μας δίκτυα αλληλεγγύης, που να καταξιώνουν τον θεσμό.

* Να πείσει τον πολίτη για την ανάγκη όλο και μεγαλύτερης διαφάνειας στα πράγματα της πόλης και να εμβαθύνει τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.

Αναφέροντας για το Δήμο μας το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το κοινωνικό παντοπωλείο,για την ενίσχυση φτωχών και αστέγων, την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και άλλα, ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή απεμπόλησε τις κοινωνικές δομές και δεν τις ενίσχυσε,με την δικαιολογια-καραμέλα ¨οικονομική κρίση εχουμε τι να κάνουμε¨ παρότι μπορούσε να αντλήσει πόρους απο Ευρωπαϊκά προγράμματα,συμφωνίες με ΜΚΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό & σε συνεργασία με άλλους Δήμους να διεκδικήσει απο τη κεντρική εξουσία τα αυτονόητα.

Ο Δήμος Βόλου σήμερα οφείλει να είναι ένας από εκείνους τους συντελεστές που θα προσπαθήσουν με αξιώσεις να κόψουν τον «γόρδιο» δεσμό της ύφεσης. Ένα εργαλείο που θα διατηρεί συνεκτικούς τους δεσμούς της κοινωνικής συνοχής, διεκδικώντας την διατήρηση των κοινωνικών δομών και υποστηρίζοντας την επιχειρησιακή αναβάθμιση τους μέσα από την συνέχιση της συγχρηματοδότησης.

Ο περιορισμός της σπατάλης, η μετακίνηση των δημοτικών υπηρεσιών σε δημοτικά κτίρια από ενοικιαζόμενα που είναι σήμερα, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για έργα ουσίας, οι συμπράξεις με το εθελοντικό κίνημα για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές συνεργασίες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, η επένδυση στην τοπική ανάπτυξη είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί ένας σύγχρονος δήμος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

Η ανάγκη για κοινωνικά δίκαιη και συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση προβάλλει σήμερα ως το μεγάλο ζητούμενο. Με αυτό τον στόχο, η Αυτοδιοίκηση οφείλει νααναλάβει μια μεγάλη, ενωτική και αξιόπιστη πρωτοβουλία, που να υπερβαίνει στενές κομματικές περιχαρακώσεις διατυπώνοντας σαφές πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο με όραμα και σχέδιο, κάτι που κατέχει η δημοτική κίνηση «Δρόμοι Συνεργασίας» και έχει όλα τα εχέγγυα για να αναδειχτεί η πρώτη δύναμη στο Δήμο μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και να τα εφαρμόσει .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει