Δ. Κανελλής: Η Διοίκηση του ΕΣΒ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων & αναιρεί αποφάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η κατάσταση που έχει προκύψει με τους πρόσφυγες είναι γνωστή. Το ίδιο και η ανάγκη που υπάρχει σε είδη πρώτης ανάγκης. Σε αυτή την περίοδο πάρα πολλοί φορείς έχουν δείξει την ευαισθησιά τους και συγκεντρώνουν σε διάφορα σημεία τέτοια είδη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά μας ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” καταθέσαμε στο ΔΣ πρόταση για να πάρει και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου την πρωτοβουλία να καλέσει τα μέλη του να μαζέψουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που διέρχονται ή μένουν έστω και προσωρινά στην περιοχή μας, συμπληρωματικά με την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ. Ολόκληρη η πρόταση μας παρατίθεται στο τέλος.

Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΕΣΒ την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. Και θα έπρεπε να αρχίσει να υλοποιείται το αργότερο την Πέμπτη 24/03/2016.

Παρ’ όλα αυτά σε μια νέα συνάντηση (και όχι σε νέο διαδικασία ΔΣ) που καλεστηκε την Πέμπτη 24/03/2016 ο πρόεδρος και η παράταξη τπυ, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα, αναίρεσαν την υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ! Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι η Διοίκηση του ΕΣΒ λειτουργεί αντιδημοκρατικά, ενώ ταυτόχρονα πλήττει την αξιοποιστία του ΕΣΒ, που ενώ θα έπρεπε να δείχνει σε κάθε ευαιρία και σε κάθε ανάγκη το κοινωνικό του πρόσωπο, τελικά μένει άπραγος με διάφορες προφάσεις. Η πρόφαση αυτή τη φορά είναι ότι θα δούνε τι θα κάνουν όταν γίνει Hot Spot στην περιοχή. Βέβαια αυτές τις μέρες όλα τα ΜΜΕ έχουν είδηση για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων.

Από την πλευρά μας ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” θα επιμείνουμε στο να εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΣ, τόσο γιατί υπάρχει αναγκαιότητα μεγάλη ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως και άλλοι φορείς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας να επιδείξουν ευαισθησία και αλληλεγγύη, όσο και γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική.

Σε περίπτωση όμως που η Διοίκηση επιμείνει στην προβληματική και εσφαλμένη στάση της, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο προχωρήσουμε εμείς ως ‘Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” σε κάλεσμα προς τον εμπορικό κόσμο για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα στους πρόσφυγες, στις γυναίκες και στα μικρά παιδιά.

Επίσης, επειδή έχουμε επίγνωση ότι και πάρα πολύ συμπολίτες μας έχουν επίσης ανάγκη για την έμπρακτη επίδειξει αλληλεγγύης, λόγω της ανέχειας στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της κρίσης, των μνημονίων και της ανεργίας, θα ζητήσουμε ο ΕΣΒ να πάρει απόφαση να συγκεντρώσει τρόφιμα κι άλλα απαραίτητα είδη, προκειμένου να στέλνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί ο Δήμος Βόλου εδώ 4 τουλάχιστον χρόνια. Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτό και να το δεχθεί αλλά και να το υλοποιήσει η Διοίκηση του ΕΣΒ.

Απόφαση ΔΣ ΕΣΒ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Το μεγάλο προσφυγικό κύμα, ανθρώπων που άφησαν τις πατρίδες τους χωρίς να το επιθυμούν εξαιτίας της βίας και του πολέμου, πλέον έχει φτάσει στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί αναπόφευκτο πέρασμα για τους προσφυγες που θέλουν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθώντας απλά να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Στην περιοχή της Μαγνησίας τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν δεκάδες πρόσφυγες, πολλές γυναίκες και παιδιά που αντιμετώπισαν δραματικές καταστάσεις. Τέτοιες καταστάσεις αναμένονται να ξαναυπάρξουν, αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω των αποφάσεων των συντηρητικών κυβερνήσεών τους, καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αδιαφορούν για οποιαδήποτε έννοια ανθρωπισμού και κλείνουν τα σύνορά τους.

Η κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί δεν επιλύεται ούτε με κλείσιμο των συνόρων, ούτε ξενοφοβικές αντιδράσεις. Ο μόνος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη.

Ο ΕΣΒ, συμπληρωματικά προς την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει από την ΕΣΕΕ όταν καταστεί αναγκαίο, αποφασίζει να εκδόσει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες της πόλη μας αλλά και προς τους φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που την έχουν αυτές τις ώρες απόλυτη ανάγκη. Ήδη η ΕΒΟΛ αλλά κι άλλοι φορείς προχώρησαν σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Αποφασίζουμε ο ΕΣΒ να αναλάβει πρωτοβουλία για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από τα μέλη του και τον Εμπορικό κόσμο του Βόλου και της Ν.Ιωνίας, όπως εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, γάλα εβαπορέ, ψωμί, παιδικά ρούχα και πάνες, χαρτί υγείας, σερ
βιέτες κ.α.

Σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές η μόνη απάντηση είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη.

Ο ΕΣΒ καλεί τα μέλη του στα παρακάτω:
Μέχρι την Πέμπτη 24/03 να αναζητηθεί χώρος στο κέντρο της πόλης όπου θα συγκεντρώνονται τα είδη 1ης ανάγκης
Μέχρι την Πέμπτη 24/03 να αναζητηθούν εθελοντές που θα λειτουργούν το χώρο αυτό
Σε διαφορετική περίπτωση, κι αν δεν βρεθεί τέτοιος χώρος, καλούμε τους συναδέλφους να φέρνουν είδη 1ης ανάγκης στο κατάστημα στη Ρήγα Φερραίου 67.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει