ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΘ: Πλήγμα για το Δημόσιο Πανεπιστ. η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και η Υπουργός δέχτηκαν την πρώτη ηχηρή άρνηση εφαρμογής του νέου νόμου 4009/2011, ο οποίος έχει συγκεντρώσει την αντίδραση της πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι 17 από τους 19 Πρυτάνεις δεν υπέβαλαν την διαπιστωτική πράξη συγκρότησης εφορευτικών επιτροπών, όπως διακαώς επιζητούσε η Υπουργός και προβλέπει ο νέος νόμος, ενώ δύο μέρες αργότερα η ανακοίνωση της Έκτακτης Συνεδρίασης των Πρυτανικών Αρχών, χαρακτηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την υπουργική πρόθεση διορισμού «κυβερνητικών επιτρόπων» στις εφορευτικές επιτροπές, χρησιμοποίησε τον εξαιρετικά βαρύ όρο «θεσμική εκτροπή».

Η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική πολιτική της, δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφυξίας για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πολιτική λιτότητας, περικοπές μισθών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις, αποτελούν κυβερνητική πρακτική που εκδηλώνεται σε όλο το φάσμα του κοινωνικού ιστού. Η ίδια οριζόντια περικοπή μισθών εφαρμόζεται και στους πανεπιστημιακούς, οδηγώντας τους στην οικονομική ανέχεια.

Παράλληλα, περικόπτεται περαιτέρω η –ούτως ή άλλως- ανεπαρκής χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, περιορίζονται δραματικά οι πιστώσεις συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ407/80 –οδηγώντας σε απολύσεις συναδέλφων και αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών-, καθυστερεί ο διορισμός εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση οδηγεί τα πανεπιστήμια στην αδυναμία λειτουργίας τους και στο επί της ουσίας κλείσιμό τους.

Νέο πλήγμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο απειλεί να αποτελέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εισαγάγει και εδώ το κοινωνικά ανάλγητο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ουσιαστικά εφαρμόζοντας διαδικασία αργής απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων Λεκτόρων και μη μονιμοποιημένων Επίκουρων Καθηγητών.

Το φοιτητικό κίνημα με τις καταλήψεις και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις του, την επιμονή και αντοχή του, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη του πανεπιστημιακού κινήματος στην προσπάθεια για την μη εφαρμογή του Ν4009/2011, μέχρι την κατάργησή του. Ο σεβασμός στην αυτονομία του φοιτητικού κινήματος είναι αυτονόητος, η δε άσκηση ψυχολογικής βίας και πίεσης απέναντι σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τα συλλογικά του όργανα, είναι καταδικαστέες. Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από συζήτηση, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28/9/2011, κατέληξε ομόφωνα στα εξής σημεία:
Για τον Ν. 4009/2011

1. Χαιρετίζει την στάση του Πρύτανη του ΠΘ να μην υποβάλει διαπιστωτική πράξη συγκρότησης της επιτροπής που θα έχει την ευθύνη για την ανάδειξη των μελών του πρώτου Συμβουλίου του Ιδρύματος.
2. Καλεί τους συναδέλφους πρώην Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των 2 τελευταίων περιόδων, καθώς και τους Καθηγητές του ΠΘ (εν ενεργεία η ομότιμους), να μην δεχτούν συμμετοχή τους στην διορισμένη από την Υπουργό επιτροπή, να μην συναινέσουν στην θεσμική εκτροπή όπως σωστά αναφέρεται στην ανακοίνωση της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων.
3. Καλεί τους/ις συναδέλφους/ισσες Καθηγητές/ριες και Αναπληρωτές/ριες Καθηγητές/ριες να μην υποβάλουν υποψηφιότητα για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, να μην συναινέσουν στην θεσμική εκτροπή.
4. Καλεί όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΘ να μην συμβάλουν στην προετοιμασία των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του πρώτου Συμβουλίου του Ιδρύματος.
5. Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να υιοθετήσει τα παραπάνω σημεία 2, 3 και 4 και να προβεί σε αντίστοιχα καλέσματα.
6. Καλεί τους Προέδρους των Τμημάτων να μην απαντήσουν σε έγγραφο της ΜΟΔΙΠ σχετικά την συγκρότηση αρχείου αξιολογητών, αφού αυτό αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4009/2011, άρθρο 77, παράγραφος 3.

Για την εργασιακή εφεδρεία

1. Καλεί τη Σύγκλητο του ΠΘ να πάρει απόφαση να μην σταλούν στοιχεία που ζητούνται από κυβερνητικής πλευράς για εργασιακή εφεδρεία και βεβαίως να μην αποδεχτεί εργασιακή εφεδρεία ή απόλυση οποιουδήποτε εργαζόμενου (διδάσκοντα, διοικητικού, ΙΔΑΧ) στο ΠΘ.
2. Καλεί όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΘ να μην συμβάλουν με οιονδήποτε τρόπο στην παροχή στοιχείων και στην διευκόλυνση διαδικασιών που στοχεύουν στην εργασιακή εφεδρεία εργαζομένων στο ΠΘ.

Για την μισθολογική αφαίμαξη των πανεπιστημιακών

1. Δηλώνει ότι η μισθολογική αφαίμαξη των πανεπιστημιακών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι περικοπές μισθών
και επιδομάτων, εξαθλιώνουν τους συναδέλφους, ειδικά των χαμηλών βαθμίδων, και αυτούς –τους συντριπτικά περισσότερους- που ζουν αποκλειστικά από τον μισθό τους.

Για ακαδημαϊκά και οικονομικά ζητήματα του ΠΘ

1. Ζητά οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ 407/80 να είναι σύμφωνες με τις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος.
2. Ζητά τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.
3. Ζητά την άμεση καταβολή του υπόλοιπου της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για το 2011 στο ΠΘ.
4. Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να αναδείξει και πάλι τα παραπάνω σημεία 1, 2 και 3, να καλέσει εκ νέου το ΥΠΔΒΜΘ να ανταποκριθεί άμεσα στην ικανοποίησή τους και τελικά –στην περίπτωση που δεν ικανοποιούνται άμεσα- να εξετάσει τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του Ιδρύματος ή την ανάγκη αναστολής της λειτουργίας του.

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από συζήτηση, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28/9/2011, κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω πρόγραμμα δράσης:

1. Συμμετέχει στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 5 Οκτώβρη και 19 Οκτώβρη.
2. Στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων Διδασκόντων και τα Αδιόριστα Μέλη ΔΕΠ, την Παρασκευή 7/10, στο ΥΠΔΒΜΘ, στην Αθήνα.
3. Συμμετέχει στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 29/9, στο Βόλο.
4. Συμμετέχει σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5/10, στις 12πμ, στην πλ. Ελευθερίας, στο Βόλο, και σε αντίστοιχα συλλαλητήρια στις άλλες θεσσαλικές πόλεις όπου εδρεύουν πανεπιστημιακά τμήματα.

Η ΓΣ δηλώνει ομόφωνα ότι συνηγορεί απερίφραστα προς την κατεύθυνση άμεσων κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, τη διάρκεια και την ημερομηνία έναρξης των οποίων θα προσδιορίσειστην επόμενη ΓΣ, αφού προηγηθεί ενδοϊδρυματικός συντονισμός με τους άλλους Συλλόγους εργαζομένων και πανελλαδικός συντονισμός με Συλλόγους Διδασκόντων άλλων πανεπιστημίων. Επόμενη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 2.00μμ, στο παραλιακό συγκρότημα, στο Βόλο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει