Επιστολή Π. Σκοτινιώτη στον Χ. Παμπούκη για τις παλαιές αποθήκες του Τελωνείου

Ζητεί να παραχωρηθούν στο Δήμο Βόλου για 50 χρόνια με σκοπό την αξιοποίησή τους.

Την προσωπική παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η μακροχρόνια παραχώρηση από την ΟΛΒ Α.Ε. στο Δήμο Βόλου της χρήσης των τεσσάρων παλαιών αποθηκών στην περιοχή του Τελωνείου Βόλου, με αντίστοιχη υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στην ανακαίνιση, αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Ενημερώνοντας με επιστολή του τον κ. Παμπούκη για το θέμα, ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει οι τέσσερις παλαιές αποθήκες στην περιοχή του Τελωνείου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ ως διατηρητέα μνημεία, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Ο.Λ.Β., απολύτως υποβαθμισμένο σήμερα, λόγω εγκατάλειψης.

Ο Δήμος Βόλου επί χρόνια θέτει το θέμα της αξιοποίησης αυτών των αποθηκών και ζητά από τον Ο.Λ.Β. τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης τους, προκειμένου να προβεί στην ανακαίνιση, την αλλαγή χρήσης και τη μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Μάλιστα έχει καταθέσει στον Ο.Λ.Β. και πλήρη μελέτη του έργου «Διαμόρφωση τεσσάρων αποθηκών Τελωνείου Βόλου σε χώρους συνάθροισης κοινού», προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Με την επισήμανση ότι η χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών μετασκευής και ανακαίνισης των αποθηκών μπορεί να εξασφαλιστεί σήμερα από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ–Θεσσαλίας), ο κ. Σκοτινώτης εκφράζει την πεποίθηση ότι η πρόταση που Δήμου Βόλου για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων είναι απολύτως συμφέρουσα όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για τον Ο.Λ.Β., αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Ο Ο.Λ.Β, πέραν του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που έχει ταχθεί να υπηρετεί, έχει και άμεσο συμφέρον να προχωρήσει η αξιοποίηση των αποθηκών από το Δήμο Βόλου, διότι:

α) Αναβαθμίζεται δραστικά η αξία ενός περιουσιακού του στοιχείου.

β) Δεν χρηματοδοτεί την επένδυση και άρα δεν αναλαμβάνει κανένα οικονομικό ρίσκο.

γ) Αναβαθμίζεται η γύρω περιοχή που, μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Τελωνείου και τα περιοριστικά μέτρα για τα Ι.Χ. τα οποία ο Δήμος προτίθεται να πάρει στο κέντρο της πόλης, θα βοηθήσουν να λειτουργήσει το parking του Σιλό, απ’ όπου ο Οργανισμός προσδοκά σημαντικά έσοδα.

Το Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε., συνεχίζει ο κ. Σκοτινιώτης, έχει λάβει κατ’ αρχήν απόφαση, ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει σε οριστική απόφαση για τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης των αποθηκών, έχει απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας), με το με αρ.πρωτ. 1487/23.6.2011 έγγραφό του, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου σας.

Ο Δήμαρχος Βόλου ζητεί την παρέμβαση του κ. Παμπούκη προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση, καθώς τα περιθώρια αξιοποίησης του ΕΣΠΑ πλέον στενεύουν, προτείνοντας, συγκεκριμένα, η παραχώρηση να γίνει για 50 τουλάχιστον χρόνια. «Έναντι αυτής της παραχώρησης», όπως σημειώνει, «ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση να επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου με το υψηλό κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε καταθέσει, η οποία (επένδυση) εντέλει θα μείνει εις όφελος του ακινήτου. Είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές άδειες και οι εγκρίσεις των μελετών θα εξασφαλιστούν με ευθύνη του Δήμου». Η επιστολή του κ. Σκοτινιώτη κοινοποιείται επίσης στην Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ρ. Ζήση, στους βουλευτές Κ. Καρτάλη, Θ. Νάκο, Απ. Νάνο και Π. Μαρκάκη, καθώς και στο Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει