Ερώτηση Θ.Νάκου για τη κτηνοτροφία

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για την κτηνοτροφία και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος εκρίζωσης της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων.

« Η εκρίζωση κάθε ζωονόσου αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο διατηρείται η υπάρχουσα κατάσταση, ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας της Ελληνικότητας της φέτας, και η επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αυτό τονίζει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, σε Ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του κλάδου της κτηνοτροφίας και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος εκρίζωσης της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων ανήκει σε μια οικογένεια νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από σπογγιόμορφη εκφύλιση του εγκεφαλικού ιστού. Με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο, η νομοθεσία της Ε.Ε. για όλες τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες εφαρμόζεται για προληπτικούς λόγους και στα αιγοπρόβατα. Η ορθή εφαρμογή του προγράμματος εκρίζωσης της τρομώδους νόσου είναι πολύπλοκη και προϋποθέτει στενή συνεργασία κτηνοτρόφων – υγειονομικών, πλήθος εργαστηριακών εξετάσεων, θανατώσεις ασθενών ζώων, γονοτυπικό έλεγχο των ύποπτων ζώων και γενετική βελτίωση των αυτόχθονων φυλών.

Στη συνέχεια οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν, ότι σημαντικές δυσκολίες παρουσιάζονται και στην εφαρμογή του ουσιαστικότερου μέτρου για την εκρίζωση της νόσου, αυτού της γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών που στοχεύει στη δημιουργία ανθεκτικών στη νόσο ζώων. Η δημιουργία τέτοιων ζώων θα αποτρέψει το φαύλο κύκλο των θανατώσεων και αποζημιώσεων ασθενών ζώων και θα δώσει νέα προοπτική στον τομέα. Ωστόσο, η πολιτεία δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους παραγώγους, όπως τεχνική υποστήριξη και κτηνιατρική κάλυψη, για τη δημιουργία μονάδων αναπαραγωγής που θα παραμένουν καθαρές από τη νόσο. Έτσι, οι παραγωγοί είτε αγοράζουν εγχώρια ζώα, που τελικά φέρουν τον παράγοντα της νόσου, είτε εισαγόμενα άλλων φυλών που μπορεί να είναι απαλλαγμένα (όχι πάντα), αλλά με κίνδυνο να χαθεί η ελληνικότητα της Φέτας και άλλων πιστοποιημένων τυροκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα.

Καταλήγοντας ο κ. Νάκος, όπως και όλοι οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο Υπουργό, πως θα διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων εκρίζωσης ζωονόσων, με ποιούς τρόπους σκοπεύει να εντατικοποιήσει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και τέλος ποιο είναι το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας για τη γενετική βελτίωση των ζώων και τη δημιουργία ανθεκτικών φυλών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει