Η πρώτη δορυφορική εικόνα μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα

[ad_1]

Στη δημοσιότητα έδωσε το BBC φωτογραφίες από δορυφόρο στις οποίες φαίνεται η εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Χερσώνα. Έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ τέθηκε σε κίνδυνο και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια. 

Οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του φράγματος Καχόβκα έλαβαν τη συμβουλή να κάνουν «ό,τι πρέπει για να σώσουν τη ζωή τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας της Ουκρανίας.

Επιπλέον γίνεται λόγος για μια εκτεταμένη οικολογική καταστροφή καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν πως “150 τόνοι λαδιού μηχανής” έπεσαν στον ποταμό Δνείπερο μετά το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο για το περιβάλλον.

“Υπάρχει επίσης κίνδυνος νέων διαρροών λαδιού, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον”, έγραψε στο Telegram η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος Τύπου του επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γέρμακ.

Σε ανακοίνωση, η ουκρανική προεδρία είχε κάνει λόγο νωρίτερα σήμερα για “κίνδυνο επιπλέον διαρροών” “τουλάχιστον 300 τόνων”.

 

Σημαντικές λέγεται πως θα είναι και οι συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας καθώς η έκρηξη ερευνάται ως πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή ή «οικοκτονία».

Η Ουκρανία είναι ένα από έναν μικρό αριθμό κρατών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, που έχουν ποινικοποιήσει την “οικοκτονία” στην εθνική τους νομοθεσία.

Το Κίεβο ορίζει την οικοκτονία ως “μαζική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, που δηλητηριάζει αέριους ή υδάτινους πόρους, και επίσης οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή” στο Άρθρο 441 του ποινικού κώδικά της.

“Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη”, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, ενώ όπως δήλωσε διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα, είναι πολύ πιθανό το φράγμα να μην είναι δυνατό να επισκευαστεί, το φράγμα είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να επισκευαστεί. 

Η στάθμη του ταμιευτήρα νερού μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα

Επιπλέον, η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης της ουκρανικής περιοχής Ζαπορίζια δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόβκα, το οποίο τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχει εντείνει τους φόβους μιας καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

Εξάλλου, ο διορισμένος από την Μόσχα δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι το επίπεδο του νερού στην πόλη έχει φθάσει τα 11 μέτρα, μετέδωσε το TASS.



[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει