Κλείνουν οι κάλπες στην Τουρκία

[ad_1]

Στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) ξεκίνησαν να κλείνουν -βάσει νόμου- οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, με τη γείτονα χώρα να αναμένει πλέον τα πρώτα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μετά τις 21:00.

Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται να υπάρξουν παρατάσεις, καθώς σε πολλά εκλογικά κέντρα παρατηρούνται ουρές πολιτών, που έχουν προσέλθει ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Περί τις 18:00, πάντως, θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα, όπως όλα δείχνουν.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής του συνδυασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 65 εκατομμύρια Τούρκοι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια, ώστε να ψηφίσουν τον νέο ηγέτη τους, που θα παραμείνει στην εξουσία για την επόμενη πενταετία.

Ερντογάν: Να έχουμε ένα επικερδές μέλλον

Ο Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε Γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης το πρωί της Κυριακής, συνομιλώντας στη συνέχεια με πολίτες και μοιράζοντας χαρτονομίσματα σε παιδιά. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μαζί με την σύζυγό του, Εμινέ, περίμεναν υπονομευτικά τη σειρά τους έξω από το εκλογικό τμήμα. Αφότου ψήφισε, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τα μέλη του εκλογικού κέντρου για τη διαδικασία και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι τις 17:00 για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας».

Κιλιτσντάρογλου: Η Δημοκρατία έλειψε σε όλους μας

Με τη σειρά του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (PΛK) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσήλθε σε δημοτικό σχολείο της Άγκυρας για να ψηφίσει.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου έφτασε στο σχολείο συνοδευόμενος από την προσωπική του φρουρά και τη σύζυγό του, ενώ στο εκλογικό κέντρο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, μετά την ψήφο του.

Ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαμογελαστός και χαιρέτησε δια χειραψίας τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Στη συνέχεια, ο Κιλιτσντάρογλου πόζαρε για την καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά από την κάλπη.

 



[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει