Μαρίνα Χρυσοβελώνη:Υπέρ της παραμονής εξωτερικής φρουράς στις φυλακές υψίστης ασφαλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Βουλευτού Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την παραμονή των εξωτερικών φρουρών και όχι της αντικατάστασής τους με αστυνομικούς στα νέου τύπου καταστήματα κράτησης υψίστης ασφαλείας υποστηρίζει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Έχει ήδη συμφωνήσει με το αίτημα του σωματείου των υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς των φυλακών, που τέθηκε ήδη στην ίδια με αναφορά τους και το υποστήριξε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις».

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας της στην αρμόδια Επιτροπή, ειδικά για το θέμα των υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς φυλακών υψίστης ασφαλείας, η κ. Χρυσοβελώνη ανέφερε:

«Πρώτα από όλα συμφωνούμε με την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, των λεγόμενων καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου. Είναι αναγκαίες και έπρεπε να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια για διάφορους λόγους. Το θέμα της εξωτερικής φύλαξης τους όμως είναι κάτι άλλο. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της ακύρωσης των εξωτερικών φρουρών και την αντικατάσταση τους από αστυνομικούς.

Οι Εξωτερικοί Φρουροί έχουν την εμπειρία της φύλαξης και φρούρησης εδώ και χρόνια. Για το λόγο αυτό μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από τον οιονδήποτε τα τρωτά σημεία μιας φυλακής και την κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται καθημερινά.

Υπάρχει βέβαια το ακραίο πρόσφατο συμβάν με τις φυλακές Τρικάλων. Κάποιοι το επικαλούνται για να αποδείξουν την ανεπάρκεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και να καταλογίσουν ευθύνες. Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ όταν συνέβησαν τα γνωστά γεγονότα με τις αποδράσεις, δεν σπεύσαμε να καταλογίσουμε ευθύνες στη φρουρά της φυλακής. Αντίθετα ζήτησα εγώ προσωπικά από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Ρουπακιώτη να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη αλλά βλέπουμε σήμερα τη κυβέρνηση έμμεσα να αποδίδει τελικά ευθύνες στους εξωτερικούς φρουρούς αντικαθιστώντας τους με αστυνομικούς στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η αλήθεια είναι πως οι Εξωτερικοί Φρουροί, παρά το φτωχό και ξεπερασμένο υπηρεσιακό οπλισμό τους, εξοπλίζονται μόνοι τους επιβαρύνοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό με έξοδα που αφορούν αποκλειστικά την δουλειά και την προσωπική τους ασφάλεια.

Αν λοιπόν έπρεπε να γίνει κάποια διορθωτική κίνηση, αυτή θα ήταν η αναβάθμιση της υπάρχουσας υπηρεσίας με νέα μέσα προστασίας, εκπαιδεύσεις και κατάλληλο οπλισμό. Όχι η κατάργηση της, την οποία επιχειρείτε με τα άρθρα 2 και 15 που οδηγεί το αξιόμαχο και έμπειρο προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης στο περιθώριο.

Τώρα σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους, υπόδικους ή κατάδικους, που θα βρεθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τον στόχο αυτού του μέτρου. Ο στόχος είναι η ασφάλεια της φυλακής και της κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι η ειδική τιμωρία των κρατουμένων σε αυτές π.χ. μέσα από την απομόνωση από την οικογένεια τους. Για αυτό το λόγο πρέπει εδώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της σωφρονιστικής πολιτικής. Άλλο η ασφάλεια των ανθρώπων κι άλλο μια πρακτική που μπορεί να φανεί προς τα έξω ως εκδικητική στάση του Κράτους απέναντι σε όσους προσπάθησαν να το πλήξουν. Σε αυτό το ευρύ πλαίσιο εντάσσω τους κρατούμενους τρομοκράτες και άλλα άτομα που μέσα από εγκληματικές οργανώσεις επιχείρησαν να πλήξουν την κρατική ασφάλεια».

Και κατέληξε: «Η Δημοκρατία οφείλει να προασπίζεται το Κράτος Δικαίου χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες. Μια τέτοια ακρότητα μπορεί να είναι η πρόβλεψη της παρ. 11 του άρθρου 1 για τον περιορισμό του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατούμενων με τον έξω κόσμο».

Η κ. Χρυσοβελώνη στις τοποθετήσεις στη Βουλή, τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών στις ελληνικές φυλακές υπογραμμίζοντας παράλληλα και την τήρηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, οι οποίοι πρέπει – τονίζει- να ζουν δε αποδεκτές συνθήκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει