Ξεκινούν οι εργασίες ανασκαφής στο αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Κ. Αγοραστός: «Στόχος μας να αποκαλυφθεί πλήρως το μνημείο και να φιλοξενήσει παραστάσεις αρχαίου δράματος»
Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η προγραμματική σύμβαση για το έργο «Ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών για το έτος 2011». Το αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, η ανασκαφή του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, στο βόρειο φυσικό πρανές του λόφου «Κάστρο» ανατολικά του σημερινού οικισμού Μικροθήβες της Μαγνησίας και σε απόσταση 4 χλμ. από το σημερινό δήμο Νέας Αγχιάλου και τον Παγασητικό κόλπο.

Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, σύμφωνα με τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, πρόκειται για το θέατρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας περίπου 3.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β.Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή “BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ” και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου, που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.

Φορέας χρηματοδότησης θα είναι στην παρούσα φάση η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 100.00 ευρώ , ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών (Α.Ι.Θ.Σ.)

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Η έρευνα στο χώρο αποσκοπεί στην πλήρη αποκάλυψη του μνημείου το οποίο εν συνεχεία χρίζει αναστηλωτικών επεμβάσεων, με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο στο κοινό, αλλά και να φιλοξενήσει στο μέλλον παραστάσεις αρχαίου δράματος και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στην παρούσα φάση θα συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη τμήματος του Κοίλου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει