Οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν τα προβλήματα των φυσικοθεραπευτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Ν. Μαγνησίας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών του Ν. Μαγνησίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Στέλιο Σιουμουρέκη και το Γενικό Γραμματέα κ. Λαυρέντη Βαλασσά, με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας κ. Αλέξανδρο Μεικόπουλο, κ. Δανάη Τζίκα – Κωστοπούλου, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, κ. Μάκη Μπαλλή και κ. Κώστα Δελημήτρο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας, σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκε το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών.

Οι άξονες των θεμάτων που τέθηκαν στη συζήτηση, προς ενημέρωση των Βουλευτών, αφορούσαν τη θεσμική κατοχύρωση του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών, τα εργασιακά θέματα και το σύνολο των προβλημάτων της σχέσης με τον ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα:

Ζητήθηκε η προώθηση τροπολογιών και θεσμικών θεμάτων που διευθετούν σειρά λειτουργικών ζητημάτων όπως:
– Το αίτημά μας για εκπροσώπηση του κλάδου στο Δ.Σ. του ΚΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, υποχρεωτικά όταν συζητούνται θέματα Φυσικοθεραπείας ή αλλαγής ΕΚΠΥ.
– Διευκρινίστηκαν οι θέσεις του κλάδου για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και το χαμηλότερο κόστος στο σύστημα υγείας από την επιλογή της Φυσικοθεραπείας ως πρώτης επιλογής και η διεύρυνση των Ιατρικών Ειδικοτήτων που έχουν το δικαίωμα παραπομπής.
– Θεσμοθέτηση θέσης συμβούλου στο Υπουργείο Υγείας (άμισθο) εκπρόσωπο του Ν.Π.Δ.Δ – Π.Σ.Φ (υποχρέωση από το Νόμο 3599/2007).
– Η ανάγκη σύστασης Τμήματος Φυσικοθεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία με υπεύθυνο Φυσικοθεραπευτή (τώρα οι Φυσικοθεραπευτές ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία – παραϊατρικά) και η ανάγκη διόρθωσης της αδικίας στη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους Φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών υγείας.
– Η ένταξη του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας στο ΕΣΠΑ.

Επίσης αναλύθηκε ολοκληρωμένα όλο το πλέγμα των σχέσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά:
– Την ανάγκη έκδοσης νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.
– Την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Φυσικοθεραπεία. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την Φυσικοθεραπεία είναι μόλις 0,9%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 2,5% – 3%. Με σωστή ανακατανομή των κονδυλίων δεν θα επηρεαστεί καθόλου ο συνολικά «κλειστός» προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
– Τη σταθερή πληρωμή των Φυσικοθεραπευτών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ εντός 60 ημερών, όπως αυτό έχει υπογραφτεί στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
– Την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας για το έτος 2014, αφού ο συμψηφισμός είναι μικρότερος από τις οφειλές του claw back και rebate.
– Την απόδοση της παρακράτησης του 10% των ετών 2012 και 2013 και 2014.
– Την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ του 2011 και των οφειλών των παλαιών ταμείων – ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΥΔΚΥ κ.α.
– Την κατάργηση των άδικων μέτρων claw back και rebate, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους συμβεβλημένους παρόχους.
– Την κατάργηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, αφού και καθυστερούν σημαντικά στον έλεγχο και το κόστος το επιβαρύνεται ο ιδιώτης πάροχος, τη στιγμή που οι κατά τόπους ΥΠΑΔ κάνουν την εκκαθάριση σε καλύτερο χρόνο και χωρίς κόστος
.
Από την πλευρά τους οι κ.κ. Βουλευτές άκουσαν με ενδιαφέρον το σύνολο των αιτημάτων και των προτάσεων που κατατέθηκαν, δεσμευόμενοι σε συνεργασία και συνέχιση των συναντήσεων, για την προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων και προτάσεών μας στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω αιτήματα είναι δίκαια, νόμιμα και πιστεύουμε πως με δημιουργικό διάλογο θα φτάσουμε στην επίλυση τους. Πολλά από αυτά δεν απαιτούν δαπάνες, αλλά αφορούν θεσμικά ζητήματα προάσπισης και αναβάθμισης του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή. Πιστεύουμε ότι οι δομικές αλλαγές θα δώσουν οικονομικότερες λύσεις, από ότι οι οριζόντιες περικοπές.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
του Π.Τ. Ν. Μαγνησίας

O Πρόεδρος
Στέλιος Σιουμουρέκης

Ο Γεν. Γραμματέας
Λαυρέντης Βαλασσάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει