Οι δεσμεύσεις μας για τη μείωση ενοικίων των επιχειρήσεων

Η τρέχουσα κακή οικονομική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, οι περικοπές αποδοχών, η ανεργία, οι απολύσεις, τα λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα “παζλ” απρόβλεπτων γεγονότων που δικαιολογούν την αναγκαιότητα μείωσης των ενοικίων.

Οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις που οδηγούν σε ανατροπές και είναι τόσο απρόβλεπτες, που αν γνώριζαν οι επιχειρηματίες ενοικιαστές την επέλευση αυτής της κατάστασης, δεν θα είχαν συνάψει συμφωνίες με τόσο υψηλά ενοίκια.

Η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές έχει καταρρεύσει, λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια η πλευρά των ενοικιαστών να υφίσταται ουσιώδη έως υπερμεγέθη ζημιά και αντίστοιχα η πλευρά των ιδιοκτητών να ωφελείται υπέρμετρα. Κάτι τέτοιο είναι, όμως, αντίθετο στις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών και όπου έχουν συμφωνηθεί υψηλά ενοίκια ή μεγάλη ετήσια αύξησή τους, πρέπει άμεσα να υπάρξει μείωση του ύψους των μισθωμάτων και αναπροσαρμογή τους.

Αν υπολογιστεί ότι το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζεται σε εκμισθωμένα καταστήματα και ότι το κόστος του ενοικίου αποτελεί τουλάχιστον το 30% των συνολικών λειτουργικών εξόδων, είναι προφανές ότι μια διατήρηση ή ακόμα και μείωση των μισθωμάτων, θα προσφέρει σημαντική βοήθεια.
Σήμερα, απευθύνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι ώστε να μειώσουν ή έστω να «παγώσουν» τα ενοίκια, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις.

Θα είναι προς όφελος όλων μας, προς όφελος της περιοχής μας να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να κλείσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις και να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό καλούμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμβάλλουν στην απεγνωσμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιβίωση, μειώνοντας ή έστω παγώνοντας τα επαγγελματικά μισθώματα.

Από την επομένη των εκλογών στις 27 και 28 Νοέμβρη, δεσμευόμαστε ότι ως νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, θα επιδιώξουμε την άμεση σύσταση Επιτροπής Διακανονισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας το ΤΕΕ και το δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή των ενοικίων εμπορικών μισθώσεων.

Απόστολος Αθανασός

Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει