Ο Π. Μουτσινάς για τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά για τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς»

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για τον περιορισμό της μετατροπής των χρήσεων γης εξαιτίας της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς. Σύμφωνα με το κείμενο προτείνεται να περιοριστεί στο 5% το ποσοστό των βασιζόμενων σε διατροφικές καλλιέργειες βιοκαυσίμων για την επίτευξη του στόχου 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, όπως είχε θεσμοθετηθεί.

Αναγνωρίζοντας τους διατροφικούς και κλιματολογικούς κινδύνους από την παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, η Επιτροπή στρέφεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών βιοκαυσίμων, δηλαδή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς από πρώτες ύλες μη προοριζόμενες για διατροφή, τα οποία έχουν χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα και δεν έχουν άμεσες επιδράσεις στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και στην έρευνα για βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς από άλγη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Ποιο το ποσοστό της συμμετοχής των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας και σε τι ποσοστό αφορά εισαγόμενα και εγχώρια παραγόμενα βιοκαύσιμα; Ποια η έκταση της ενεργειακής γεωργίας στη χώρα μας;

  • Ποια η θέση του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει