Πρώτη εκδήλωση του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2016» με θέμα: Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Το τσάι στη ζωή μας»

Συνεργασία με τον ΕλληνοΡωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και ομάδα παραγωγών τσαγιού Βρύναινας αλμυρού

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 7.00 Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Αίθουσα Εστιατορίου Μελισσάτικα

Η πρώτη δράση της «Μαγνήτων Κιβωτού» , στο πλαίσιο του νέου Θεματικού έτους με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» , είναι μια συνεργασία με τον ΕλληνοΡωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και τον κύριο Γιώργο Μυλωνά , εκπρόσωπο ομάδας παραγωγών τσαγιού από την Βρύναινα Αλμυρού.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εντάσσετε στο έτος ΕλληνοΡωσικής Φιλίας , 2016.

Στόχος είναι να καταδειχθεί η Ελληνική και Ρωσική γαστρονομική συνήθεια και κουλτούρα του ροφήματος αυτού, σε σχέση με την ιστορία του.

Στον τομέα αυτό η σημαντικότερη αναφορά της περιοχής μας είναι η Βρύναινα Αλμυρού, που αποτελεί το σημαντικότερο σημείο παραγωγής τσαγιού στην Θεσσαλία.

Το τσάι είναι το αγαπημένο ρόφημα και για τους δύο ομόδοξους λαούς.

Κατά τον 8ο αιώνα, το τσάι από φάρμακο γίνεται ρόφημα και περνά στη σφαίρα της ποίησης και της διασκέδασης.

Σερβίρετε με τον πιο απλό, έως και με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο!

Είναι το ρόφημα τόσο των φτωχών, όσο και των ευκατάστατων οικογενειών.

Οι φίλοι και τα μέλη του ΕλληνοΡωσικού θα φτιάξουν και θα προσφέρουν εδέσματα που συνοδεύουν το τσάι. Στα τραπέζια θα υπάρχουν πιροσκί, γλυκίσματα, μελόψωμα, κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά, κύβοι ζάχαρης, προκειμένου το τσάι να καταναλωθεί σερβιρισμένο σε κούπες ή βαθιά πιατελάκια. Στη μεσαιωνική Ρωσία ήταν αρεστό να πίνετε το τσάι από βαθιές κούπες χωρίς χεράκι.

Στην Ελλάδα σερβίρουν το τσάι σε κούπες αλουμινίου, χωμάτινες και πορσελάνης και το συνοδεύουν με ψωμί, ελιά και κουλουράκια.

● Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας θα αναρτηθεί έκθεση φωτογραφίας που αναφέρεται στην καλλιέργεια του τσαγιού στην περιοχή της Βρύναινας και της Όθρυς γενικότερα.
● Θα προβληθεί βίντεο από την Αγία Πετρούπολη που παρουσιάζει τον κλασσικό τρόπο παρασκευής του τσαγιού με σαμοβάρι.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ακόμη:
● Ιστορική αναδρομή στο τσάι, με εικόνες, όπου θα προβληθεί η κουλτούρα του διεθνούς ροφήματος , στην οποία θα αναφερθεί με ομιλία της η Ζωή Αλεξανδρίδου μέλος του ΕλληνοΡωσικού.
● Η επιμέλεια του ιστορικού έγινε από την Βασιλική Τράκη μέλος του ΕλληνοΡωσικού.
● Ομιλία του Χρήστου Μυλωνά, μέλους οικογένειας καλλιεργητών τσαγιού, τεταρτοετής φοιτητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Γεωπονικής Σχολής.
Θέμα: Τσάι του βουνού, το ευεργετικό βότανο της ελληνικής φύσης.
● Στην εκδήλωση θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όπερες Ρώσων συνθέτων, καθώς και λαϊκά τραγούδια της Ρωσίας η Ελληνορωσίδα soprano Κατερίνα Οικονόμου με εξαιρετική και διακεκριμένη καριέρα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.

Στο πιάνο την συνοδεύει η Άρτεμις Αργυροπούλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στην Τασκένδη (πρώην ΕΣΣΔ) από Έλληνες γονείς.

Έκανε τις πρώτες μουσικές σπουδές της στην γενέτειρά της , όπου αποφοίτησε από το Ωδείο.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα με την οικογένειά της , συμμετείχε στο διαγωνισμό «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» στην Αθήνα κερδίζοντας μια υποτροφία που της επέτρεψε να σπουδάσει για τέσσερα χρόνια στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας στην Γερμανία, και να παρακολουθήσει μαθήματα τελειοποίησης στην Ιταλία και στις Η.Π.Α.

Έκανε το ντεμπούτο της με μεγάλη επιτυχία με τη Salome του R. Strauss στο Wurzburg της Γερμανίας, και αμέσως μετά προσκλήθηκε να τραγουδήσει αυτόν τον ρόλο σε μια σειρά από σημαντικά θέατρα, όπως η Όπερα της Ζυρίχης, η Όπερα του Παρισιού, το Φεστιβάλ του Σπολέτο Ιταλίας και του Charleston , και η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Για την ερμηνεία της στη Salome στο Φεστιβάλ του Σπολέτο , υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Αργύρη , κέρδισε ομόφωνα το βραβείο των Ιταλών κριτικών «Χρυσός Πήγασος» , βραβείο που έχει απονεμηθεί σε καλλιτέχνες όπως οι Luchino Visconti, Tomas Schippers, Maya Plisetskaya, Ingmar Bergman, Antonio Gades κ.α.

Άλλες σημαντικές στιγμές στην καριέρα της , είναι τα εγκαίνια του Maggio musicale fiorentino στην Φλωρεντία του 1990 και του 1993 με τις όπερες «Ο μύθος της Αόρατης πόλης του Kirest» του N. Rimsky Korsakov και Jenufa του L. Janacek.

Ο ρόλος της Sasntuzza στη Cavalleria rusticana στην επέτειο των 100 χρόνων του έργου το 1990 στο Λιβόρνο , γενέτειρα του συνθέτη P. Mascagni, που ηχογραφήθηκε και σε CD , η παγκόσμια πρεμιέρα της Μήδειας του Μίκη Θεοδωράκη το 1991 στο θέατρο Arteaga του Bilbao , το ντεμπούτο της στην Arena di Verona το 1993 με την Cavalleria rusticana και στη Scala του Μιλάνου το 1994 με τον «Πύρινο Άγγελο» του S. Prokofiev υπό την διεύθυνση του μαέστρου Riccardo Chailly.

Η Κατερίνα Οικονόμου έχει τραγουδήσει σε πολλά σημαντικά θέατρα στην Ιταλία, Γαλλία , Γερμανία , Ισπανία , Ελλά , Αμερική , Βραζιλία , υπό τη διεύθυνση μεγάλων αρχιμουσικών. Επίσης έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Pier Luigi Pizzi, Luliana Cavani , Gabriel Lavia , Giancarlo Gobelli , Ulberico Manani , Jorge Lavelli , Gunter Kramer , Pet Halmen , Hiroshi Techigahara , Σπύρος Ευαγγελάτος κ.ά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άρτεμις Αργυροπούλου είναι αριστούχος διπλωματούχος solist Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Υπήρξε μαθήτρια του Άρη Γαρουφαλή , έχει δε παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους, Δημήτρη Σγούρο, Δημήτρη Τουφεξή, Κ. Πολυζωίδου και Γιώργο Χατζηνίκο , έχοντας ενεργή συμμετοχή στα σεμινάρια.

Επιπλέον στο εξωτερικό στην Αυστρία και την Ολλανδία με τους Ganev και Paul Padoura Skoda κ.α.

Επί σειρά ετών υπήρξε καθηγήτρια πιάνου στα Δημοτικά Ωδεία Βόλου, της Καρδίτσας και της Λάρισας και σε Μουσικές Σχολές.

Πολλοί μαθητές της έχουν βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου και έχουν αποκτήσει Πτυχία και Διπλώματα.

Είναι καθηγήτρια Μουσικής στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σαν solist και έχει συμπράξει , με σύνολα μουσικής δωματίου, χορωδίες και ατομικών ρεσιτάλ, Λυρικών και Έντεχνων καλλιτεχνών.

Για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα υπάρχουν αναμνηστικές πήλινες κούπες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει