Π. Μουτσινάς: 95 εκ. ευρώ επιδοτήσεις για 6 θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες 6 επενδύσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας, οι οποίες επιχορηγούνται και επιδοτούνται με 95 εκ. ευρώ συνολικά από τον αναπτυξιακό νόμο, να αποφέρουν μόνο 6 θέσεις μόνιμης εργασίας», τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, ως εισηγητής εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

«Με την κύρωση αυτών των συμβάσεων δεν προωθείται η ανάπτυξη, αλλά εξυπηρετούνται πάλι τα ίδια κρατικοδίαιτα συμφέροντα στον χώρο των ΑΠΕ.

Με κλειστούς τους κρουνούς του τραπεζικού συστήματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία της χώρας δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Αν οι επενδυτές που θα έλθουν στη χώρα, δεν «συνδυαστούν» με την αειφορία, με τη στήριξη των κοινωνικών δομών, με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλα αυτά θα είναι θρυαλλίδα μακριά από τις ανάγκες των πολιτών και της χώρας.

Οι 6 αυτές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια είναι «κολλημένες» πάνω στη ΔΕΗ, άρα αντλούν κεφάλαια από τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα και πρέπει να εξυγιανθεί.

Είναι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου χωρίς να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ΔΕΗ θα μπορούσε χωρίς καν επιδότηση, να προχωρήσει αυτή σε τέτοιες επενδύσεις. Όμως τελικά οι ΑΠΕ ανήκουν μόνο κατά 1% στη ΔΕΗ και κατά 99% στους ιδιώτες. Το μεσοσταθμικό κόστος δε, στις συγκεκριμένες επενδύσεις, είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες ανάλογες στην Ευρώπη. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος φτάνει στο 1.1 εκ€/MWh, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 1.5εκ.€/MWh και στα νησιά φτάνει στα 2.2εκ.€/MWh. Το κόστος της επένδυσης δηλαδή, είναι ιδιαίτερα αυξημένο».

Ο κ. Μουτσινάς άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις σχετικά με τις ΑΠΕ

«Ο ΛΑΓΗΕ δεν απέδωσε το 1% αντισταθμιστικό όφελος που όφειλε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους δημότες, γιατί δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ.

Επίσης, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δεν ενισχύεται με τα απαραίτητα κονδύλια, με συνέπεια οι μικρές ιδιωτικές εταιρίες που έχουν τοποθετήσει τα ενεργειακά αυτά συστήματα, να μην πληρώνονται και να βρίσκονται προ του κινδύνου της οικονομικής καταστροφής. Σε κρίση βρίσκεται και το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), το οποίο επίσης δεν χρηματοδοτείται και πρέπει άμεσα το κράτος να το στηρίξει και να το εξυγιάνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής και δηλώνοντας ότι καταψηφίζει για όλους τους παραπάνω λόγους το νομοσχέδιο, επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη θέσπισης ενός φορολογικού νόμου με ορίζοντα δεκαετίας και να εξαλειφθούν επιτέλους μεμονωμένες φορολογικές απαλλαγές που δίνονται συνεχώς και μονομερώς, μόνο σε μεγαλοεπενδυτές.

«Δεν γίνεται έτσι η πολιτική. Δεν γινόμαστε αξιόπιστοι ως κράτος. Δεν προσελκύουμε έτσι σοβαρές επενδύσεις. Και οποιεσδήποτε επενδύσεις θα έρθουν εδώ, θα έρθουν μόνο για να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και να αποχωρήσουν όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει