Σε κλίμα κατάνυξης η «Οδός του Σταυρού» στο Κολοσσαίο

[ad_1]

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στη Ρώμη, η θρησκευτική τελετή της “Οδού του Σταυρού”, της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

 

Το απόγευμα, ανακοινώθηκε από το Βατικανό ότι ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να παρακολουθήσει την τελετή από το μοναστήρι της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, όπου διαμένει, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας των τελευταίων ωρών. Ο ποντίφικας, ως γνωστόν, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο πριν από μια εβδομάδα και οι γιατροί του συνέστησαν να μην υποβληθεί σε υπερβολικό στρες, ώστε να αποθεραπευθεί η χρόνια βρογχίτιδα που του διαγνώσθηκε.

H φετινή «Οδός του Σταυρού» (Via Crucis) είναι αφιερωμένη στην ανάγκη να ξεπερασθεί ο πόλεμος σε όλο τον κόσμο και να επικρατήσει, το γρηγορότερο δυνατόν, η ειρήνη. Στις δεκατέσσερις «στάσεις», ακούγονται, μεταξύ των άλλων, μαρτυρίες από την κεντρική και νότια Αμερική, από τον Κογκό, την Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ξεχωρίζουν, οι στοχασμοί δυο νέων από την Ουκρανία και την Ρωσία: ο πρώτος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Μαριούπολη για να μπορέσει να σωθεί, ενώ ο δεύτερος έχασε τον αδελφό του, μόλις δεκαοκτώ ετών, στο μέτωπο.

Οι πιστοί, όμως, οι οποίοι μετέβησαν στο Κολοσσαίο ακούνε την ώρα αυτή, και την ιστορία μιας γυναίκας η οποία, στη Νότια Αμερική, τραυματίσθηκε από νάρκες, όπως και του μετανάστη που έζησε τρομακτικές εμπειρίες, σε κέντρο κράτησης της Λιβύης. Η κάθε μια από τις μαρτυρίες αυτές, όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, συμβάλλει στο να παρουσιαστεί η δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε διαφορετικές φάσεις», στον οποίο έχει κάνει επανειλημμένα αναφορά ο ποντίφικας. Ο Φραγκίσκος, το απόγευμα της Παρασκευής, στον Άγιο Πέτρο, ζήτησε από όλους τους κυβερνώντες, στον πλανήτη μας, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προάξουν την ειρήνη. Πρέπει να αναφερθεί, τέλος, ότι μετά από κάθε στοχασμό, γίνεται αναφορά στην δυνατότητα επανασυμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνότητας και πεποιθήσεων.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει