Σταματήστε τις διακρίσεις κατά των Ρομά διδάσκοντας την ιστορία τους!

[ad_1]

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Μ’ αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στις 8 Απριλίου, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatović, καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι η ιστορία των Ρομά δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αλλά αντίθετα θα πρέπει να διδάσκεται στην κοινωνία .

«Η διδασκαλία της ιστορίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που συμβάλλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων. Η πρόληψη και η καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των Ρομά περιλαμβάνει την αναγνώριση, την κατανόηση και τη μνήμη της ιστορίας τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τον πολιτισμό τους», υπογράμμισε.

Στο μήνυμα της, ανάμεσα στ’ άλλα, η Επίτροπος τόνισε ότι

-Σε όλη την Ευρώπη, οι Ρομά είχαν μια πολύπλοκη και σκοτεινή ιστορία ενσωματωμένη στη βία, τον στιγματισμό και την ανισότητα, από την εποχή της σκλαβιάς μέχρι το Ολοκαύτωμα και τα πογκρόμ σε καταστάσεις κρίσης.

-Ο αντίκτυπος των διάχυτων διακρίσεων εξακολουθεί να βιώνεται από τους Ρομά στη σημερινή Ευρώπη σε όλους τους τομείς της ζωής, από τον διαχωρισμό και τον αποκλεισμό στη στέγαση και την εκπαίδευση έως την καθημερινή ρητορική κατά των Ρομά, που συχνά προέρχεται από δημόσια πρόσωπα και μέσα ενημέρωσης..

«Η επιμονή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ρομά τροφοδοτεί τη σημερινή σπείρα του αντιτσιγγανισμού», λέει ο Επίτροπος. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι οι διακρίσεις που αντιμετώπισαν οι Ρομά ενώ διέφευγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να έχουν πρόσβαση σε καταφύγια και βοήθεια. Άλλες περιπτώσεις αποδιοπομπαίου τράγου των Ρομά κατά τη διάρκεια κρίσεων και φυσικών καταστροφών έχουν επίσης αναφερθεί από το Παρατηρητήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διδασκαλία της ιστορίας στην Ευρώπη.

Η πανδημία του COVID-19 έδειξε και πάλι μια έκρηξη στη ρητορική μίσους που στοχεύει τις κοινότητες των Ρομά σε όλη την Ευρώπη και τις διακρίσεις στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Η γνώση για την ιστορία των Ρομά μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κοινωνία στο σύνολό της να προβλέψουν συμπεριφορές και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα σημερινά εμπόδια στην πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους».

Διαφορετικές ενέργειες μπορούν να εφαρμοστούν από αυτή την άποψη, όπως τόνισε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Σύστασή της (2020)2 σχετικά με τη συμπερίληψη της ιστορίας των Ρομά στα σχολικά προγράμματα σπουδών και στο διδακτικό υλικό.

Τα ενημερωτικά δελτία για την ιστορία των Ρομά, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία των Ρομά που εκπονήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει