Συνάντηση Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου με το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Επί τάπητος η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και του Μουσείου Καναλίων

Επαφές και συζητήσεις για την γενικότερη ανάδειξη των περιβαλλοντικών και τουριστικών ωφελειών από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, καθώς εκτιμά ότι το μεγάλο αυτό οικολογικό έργο μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Σε τροχιά λειτουργίας επιδιώκεται να τεθεί το Κέντρο Πληροφόρησης που έχει κατασκευαστεί στο Στεφανοβίκειο καθώς και το Μουσείο Καναλίων, δύο δομές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υποστήριξης της προσπάθειας για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, αλλά και την έκθεση πολιτιστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία της λίμνης Κάρλας.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με το επιστημονικό προσωπικό και το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό του Φορέα Διαχείρισης, όπου τονίστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τη λίμνη Κάρλα και την ανάληψη δράσεων.

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν ολοκληρωθεί δύο έργα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ που σχετίζονται με τον ταμιευτήρα. Το πρώτο είναι το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο το οποίο θα έχει ρόλο ενημέρωσης των επισκεπτών για τη λίμνη και την ιστορία της. Το δεύτερο έργο σχετίζεται με το Μουσείο της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια που έχει συνολικό εμβαδόν γύρω στα 1000 τετραγωνικά μέτρα.

Στη συνάντηση τονίστηκε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε αφενός το Κέντρο Πληροφόρησης να μπορεί να λειτουργεί κανονικά διαθέτοντας συγκεκριμένο πληροφοριακό υλικό και εξειδικευμένο προσωπικό που θα ενημερώνει τους επισκέπτες, αλλά και σχολεία και άλλους ενδιαφερόμενους για τη λίμνη. Το Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί ουσιαστικό κρίκο στην ανάδειξη του ταμιευτήρα της Κάρλας και της σημαντικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής που έχει συντελεστεί.

Όσον αφορά το Μουσείο Καναλίων, η συζήτηση περιστράφηκε στην προοπτική φιλοξενίας έκθεσης με θέμα ερευνητικό πρόγραμμα για το κιρκινέζι το οποίο έχει πολύ συχνή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Σημειώνεται πως τόσο ο Φορέας Διαχείρισης όσο και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είναι ενταγμένοι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που αφορά την προστασία του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους πουλιού.

Η κ. Λαΐτσου τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τις δύο αυτές σημαντικές δομές ενημερωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποκτήσουν λειτουργικό χαρακτήρα μετατρέποντας περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε επίκεντρο της δραστηριότητας συνυφασμένης με τη λίμνη Κάρλα».

Η ίδια επισκέφθηκε πρόσφατα τη λίμνη Κερκίνη και είχε συναντήσεις με αρμόδιους εκπροσώπους συζητώντας για τους τρόπους ανάδειξής της. Εξάλλου η λίμνη Κερκίνη έχει μετατραπεί εδώ και μερικά χρόνια σε σημαντικό επισκέψιμο τόπο που συνδυάζει τα περιβαλλοντικά προγράμματα των σχολείων με τις ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.

«Πρέπει να αναζητήσουμε και εμείς τρόπους ανάδειξης της λίμνης Κάρλας και προσέλκυσης επισκεπτών που είναι το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλία. Διαθέτουμε ένα στολίδι και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Και πέρα από τους φορείς είναι και ζήτημα επενδύσεων. Για παράδειγμα χρειάζονται υποδομές τουριστικού περιεχομένου, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν κάποιες υπηρεσίες. Ο Δήμος στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και του Μουσείου Καναλίων ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την διάχυση των θετικών δράσεων που σχετίζονται με τη λίμνη στην τοπική κοινωνία» υπογράμμισε η Δήμαρχος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει