Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με την προσωρινή Ομάδα Εργασίας των ΕΑΣ Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Θετική η αρχή του δύσκολου εγχειρήματος»

Συνάντηση με την προσωρινή Ομάδα Εργασίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας είχε σήμερα στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με αντικείμενο συζήτησης τη δημιουργία ενός Πανθεσσαλικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία τους οι ΕΑΣ της Θεσσαλίας.

O κ. Αγοραστός σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Για την Αιρετή Περιφέρεια ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες μας. Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του συνεταιριστικού κινήματος καθώς και η ενιαία συνεταιριστική οργάνωση είναι αναγκαία στις μέρες μας. Η διαδικασία της δημιουργίας ενός Πανθεσσαλικού Συνεταιρισμού, που έχει ξεκινήσει κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό γιατί δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, τόσο στην αγορά των αγροεφοδίων και των φαρμάκων, όσο και στην πώληση των προϊόντων, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος όγκος προϊόντων για διαπραγμάτευση, θα μειώνεται το κόστος στην αγορά των εφοδίων άρα και το κόστος παραγωγής. Έτσι δημιουργείται προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και καθίστανται ανταγωνιστικότερα στην αγορά. Το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου μέσα από μια διαφανή και ολοκληρωμένη διαδικασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία θα αναλύσει τις δυνατότητες, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το εγχείρημα αυτό και θα θέσει του στόχους για την περεταίρω πορεία που θα ακολουθηθεί. Χρειάζεται λοιπόν σχέδιο, βούληση αλλά προπάντων χρειάζεται «Θεσσαλική Συνείδηση», η οποία είναι απαραίτητη και πρέπει να την ασπαστούν όλοι αν θέλουμε τα θεσσαλικά προϊόντα να πρωτοπορούν και να καθιερωθούν ως τα καλύτερα στην αγορά» Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε στα μέλη των ΕΑΣ ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και υπάρξουν αποτελέσματα το θέμα θα έλθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά τους τα μέλη των ΕΑΣ εξέφρασαν την αγωνιά τους για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σχετικά με την ποιότητα και την οργάνωση της προώθησης των προϊόντων τους, αλλά και την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχουν. Οι συνεταιριστές υποστήριξαν την αναγκαιότητα του εγχειρήματος ενός ενιαίου συνεταιρισμού τονίζοντας την ανάγκη να πειστούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη των Ενώσεων για τα οφέλη που θα αποκομίσουν. Αναγνωρίζουν ωστόσο τα λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν τόσο απ’ την πλευρά τους όσο και απ’ την πλευρά της πολιτείας και πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν αυτόν τον συνεταιρισμό με κλαδική συμμετοχή και αυτόνομη διαχείριση ανά προϊόν. Ζήτησαν επίσης τη στήριξη της Περιφέρειας και μόλις υπάρχει αποτέλεσμα από την μελέτη που εκπονείται για τη βιωσιμότητα και τη δομή του Πανθεσσαλικού Συνεταιρισμού θα υπάρξει και νέα συνάντηση έτσι ώστε να κατατεθεί μια κοινά αποδεκτή και ισχυρή πρόταση προς την πολιτεία αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ Πρίτζος Νικήτας ΕΑΣ Βόλου, Τσικρίκας Σπύρος ΕΑΣ Λάρισας, Κότης Δημήτριος ΕΑΣ Καλαμπάκας, Γιαννακός Βασίλης ΕΑΣ Καρδίτσας, Σούρλας Ιωάννης ΕΑΣ Φαρσάλων, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Ελασσόνας, και περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Σιδερόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει