Σύσκεψη για την ατμοσφαιρική ρύπανσης στον Βόλο

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/11/2011 στο ΤΕΕ Μαγνησίας, μεταξύ του πρόεδρου του τοπικού τμήματος κ. Σωκράτη Αναγνώστου, του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίου Δραμητινού και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Θερμικών Μηχανών και υπεύθυνου για την λειτουργία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ. Αναστάσιου Σταματέλλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου είναι αδικαιολόγητη η διατυπωθείσα ανησυχία καθώς οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM10 είναι σε ανεκτά επίπεδα, ενώ σε σύγκριση με τα παρουσιαζόμενα στοιχεία των παρελθόντων ετών, είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό προκύπτει και από σχετικό σχεδιάγραμμα με στοιχεία που παρουσίασε στη συνάντηση ο κ. Σταματέλλος.

Η μείωση της παραγωγής από τις τοπικές βιομηχανίες, η ελάττωση των μετακινήσεων λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η αύξηση στη χρήση του φυσικού αερίου, έχουν συντελέσει στο γεγονός της μείωσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των παρευρισκομένων.

Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε αύξηση μικροσωματιδίων στο Π.Σ. Βόλου. Η αύξηση αυτή πιθανολογείται ότι προκύπτει από τη λειτουργία των καυστήρων, αλλά και των ξυλόσομπων που πλέον γνωρίζουν άνθηση στη χρήση τους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο όπως τονίστηκε το πρόβλημα δεν είναι η καύση του ξύλου, αλλά πλαστικού και άλλων χημικών προϊόντων που απελευθερώνουν διοξίνες στο αέρα.

Οι τρεις συνομιλητές επεσήμαναν το γεγονός της καύσης σκουπιδιών, ελαστικών και καλωδίων, τονίζοντας ότι απαιτείται έλεγχος όχι μόνο από τις υπηρεσίες, αλλά και από τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρουν αντίστοιχα περιστατικά που υποπίπτουν στη αντίληψή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί εδώ και μήνες ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, γεγονός που αποτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, μαζί και με τους αντίστοιχους σταθμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι κ.κ. Αναγνώστου, Δραμητινός και Σταματέλος, έχοντας ως θέση ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο, μετά από την εκτεταμένη συζήτηση που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στις εξής δράσεις και συμπεράσματα που θα προτείνουν προς τους αρμόδιους φορείς:

Η ποιότητα του αέρα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι όποιες αυξήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM10, είναι αναμενόμενες και παρατηρούνται κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη εποχή λόγω της λειτουργίας των μέσων θέρμανσης.

Είναι ανάγκη η άμεση αποκατάσταση της βλάβης ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, της προμήθειας νέου μηχανήματος ώστε να λειτουργήσει ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, σε συνάρτηση με τους αντίστοιχους σταθμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αναφορικά με την καύση επικίνδυνων υλικών, όπως π.χ. πλαστικά, ελαστικά, λάδια, τα οποία απελευθερώνουν διοξίνες στην ατμόσφαιρα, που όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβές συνέπειες που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Να μεριμνήσουν οι τοπικοί φορείς (Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, Δήμος Βόλου) για τη λήψη και αξιοποίηση αναφορών πολιτών που παρατηρούν καύση επικίνδυνων υλικών, ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

Να συνεχιστεί ο έλεγχος εκπομπής καυσαερίων ιδίως στα μεγάλα οχήματα καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Να ξεκινήσουν επιτέλους άμεσοι έλεγχοι για την καλή λειτουργία των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση του ΤΕΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, που ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Να αυξηθεί η καθαριότητα (πλύσιμο – σκούπισμα) των οδών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Να επιβληθεί η φορτοεκφόρτωση μόνο συσκευασμένων προϊόντων (όχι χύδην) στο λιμάνι του Βόλου, όπως προβλ
έπεται και από την περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει