Τοποθέτηση Κ. Παπανάτσιου επί του νομοσχεδίου Μέτρα Επιτάχυνσης του Κυβερνητικού Έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην ολομέλεια της βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου ”Μέτρα επιτάχυνσης του Κυβερνητικού έργου”. Στην ομιλία της η βουλευτής ξεκίνησε με μία αναφορά στον περασμένο Δεκέμβρη, τότε που κάποιοι, είτε κρυφά – είτε φανερά χαιρόντουσαν για την μεταφορά της ψήφισης του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα όμως , που θα φανεί ποιος είναι με ποιον και ποιος θα ψηφίσει ενάντια σε μέτρα ανακούφισης της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού.

Ενώ, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αίρεται και η κακόβουλη κριτική ως προς τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και πως το παράλληλο πρόγραμμα εμπεριέχει μέτρα που έχουν διττό ρόλο, ανακουφίζει κοινωνικές ομάδες, έχοντας σαφές κοινωνικό πρόσημο και βάζει τους όρους αναδιάρθρωσης συγκεκριμένων αγκυλώσεων που είτε προϋπήρχαν, είτε δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε επίσης πως παίρνουν μια απάντηση όσοι αναρωτιόντουσαν τι είναι, και κυρίως που είναι το λεγόμενο και παράλληλο πρόγραμμα, η οποία όμως δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι και η τελευταία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συνεχίζοντας η βουλευτής ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον το απαγορευτικό πεντάευρω στα νοσοκομεία, δείχνει την λογική τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και της στόχευσης της Κυβέρνησης να προστατέψει τον κόσμο που το έχει πραγματικά ανάγκη. Ενώ επιπρόσθετα η καθολική ασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, οι οποίοι βρίσκουν πλέον πρόσβαση στην Υγεία, δείχνει πως η κυβέρνηση δεν επιζητά να είναι αρεστή γενικά και αόριστα, αλλά θέλει να είναι πρακτική και χρήσιμη.

Ταυτόχρονα τόνισε, πως επιλύονται και θέματα τα οποία χρόνιζαν, και μάλιστα με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ίδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ των Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο προγραμματίζεται και ενισχύεται η ενεργός συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην εφαρμογή της κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Η βουλευτής Μαγνησίας στην τοποθέτησή της αναρωτήθηκε ποιος από τους βουλευτές μπορεί να καταψηφίσει θέματα όπως, την δυνατότητα απαλλαγής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη, την διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης προσθέτοντας τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και την χρονική επέκταση των παροχών σε ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση. Τη διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ, τα κίνητρα για να επιλέξουν οι γιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά, την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, τον διορισμό των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997, τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους, την υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ, τη ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ, την επίλυση του ζητήματος της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες, την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι κάτι στατικό. Θα εμπλουτίζεται και θα διαμορφώνεται συνεχώς με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κα Παπανάτσιου στηλίτευσε επίσης, την στάση της αντιπολίτευσης τον περασμένο Δεκέμβρη, λέγοντας πως με μεγάλη απογοήτευση έγινε φανερό πως χρησιμοποιήθηκε η ίδια επιχειρηματολογία με τους θεσμούς σχετικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ υποστήριξε πως θα έπρεπε να αποφασίσουμε όλοι με ποιον είμαστε.

Η βουλευτής κατέληξε πως μάλλον η πραγματικότητα είναι ότι μέτρα του νομοσχεδίου για την ανακούφιση της κοινωνίας δεν ενδιαφέρουν την αντιπολίτευση, καθώς αφορούν προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, και πρόσθεσε πως το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης θα κριθεί στο τέλος.

Παράλληλα, η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η ίδια η βουλευτής, από το προξενείο της Ελλάδας, στο Ντίσελντορφ, τα οποία αποδεικνύουν ότι από το 2012 προσπαθούσε ο κος Μπόργιανς να παραδώσει τη λίστα στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση.

Η κα Παπανάτσιου καταλήγοντας τόνισε πως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως αξίζει να παλεύουμε για τις καλύτερες μέρες, για όλους αυτούς που δεν είχαν φωνή αυτά τα χρόνια, ενάντια στη διαπλοκή, καθώς, όπως σημείωσε, αυτό έχουμε μάθει από την πολιτική μας διαδρομή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε και αυτό είναι που φοβίζει την αντιπολίτευση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει