Το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας για τις εγγυητικές των εργοληπτικών επιχειρήσεων

Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε το ΤΕΕ Μαγνησίας στον Πρόεδρο τους Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,σχετικά με τις εγγυητικές εργοληπτικών επιχειρήσεων…

Κύριε Πρόεδρε,

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι ο εργοληπτικός κλάδος της χώρας είναι σε πλήρη απόγνωση από την τεράστια μείωση των προγραμμάτων των δημοσίων επενδύσεων, τα μεγάλα χρέη του Δημοσίου προς αυτούς και τη υποχρηματοδότηση των εκτελούμενων ελάχιστων έργων.

Επιπλέον όμως όλων αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των μεγάλων εγγυήσεων που πρέπει να κατατεθούν, εάν οι εκπτώσεις του (γεγονός που συμβαίνει σχεδόν πάντοτε) είναι πλέον του 12%.

Η παρούσα διάταξη που υπήρξε στο Νόμο για τα Δημόσια Έργα και είχε στόχο τον περιορισμό των εκπτώσεων δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Οι μόνες κερδισμένες από αυτή τη διάταξη είναι οι τράπεζες.

Τον τελευταίο καιρό επιπλέον οι τράπεζες απαιτούν δυσθεόρατες εγγυήσεις από τους εργολήπτες προκειμένου να τους χορηγήσουν τις αντίστοιχες εγγυητικές.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί κίνδυνο αφενός να μην υπογράφονται οι αντίστοιχες συμβάσεις και μην προχωρούν τα έργα, αφετέρου οι συνάδελφοι εργολήπτες να κινδυνεύουν με απαξίωση των εγγυητικών συμμετοχής.

Στα δε έργα του ΕΣΠΑ που ως γνωστόν έχουν περιορισμένα χρονικά όρια υλοποίησης τους δημιουργούν κινδύνους απένταξης.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε στο νέο νόμο για τα δημόσια έργα, να καταργηθεί αυτή η διάταξη η οποία επαναλαμβάνουμε μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει