Το Athens Pride 2023 μέσα από τον φακό της «Ζούγκλας»

[ad_1]

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Με δεκάδες χρώματα έχει γεμίσει αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας όπου διεξάγεται και φέτος το Athens Pride. Πλήθος κόσμου, με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοτζιά για να γιορτάσει και να τιμήσει την ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+) κοινότητα, που διεκδικεί αδιάκοπα μια φυσιολογική ζωή, με ίσα δικαιώματα για όλους, δίχως φόβο.

Την παρουσίαση της αποψινής βραδιάς, έχει αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη συναυλία, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Athens Pride, θα συμμετάσχουν και γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σπύρος Γραμμένος, η Μπέσυ Αργυράκη και η Χρύσα Κατσαρίνη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και μακρύ, με ταινίες, εκθέσεις, παραστάσεις, συζητήσεις και πάρτι. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσβασιμότητα στις εκδηλώσεις, με κειμενικές και ακουστικές περιγραφές στις εικαστικές εκθέσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

«Μια φορά κι έναν καιρό…»

Κεντρικό σύνθημα του Athens Pride 2023 είναι το «μια φορά κι έναν καιρό…», που αναφέρεται σε ένα παραμύθι διεκδίκησης και επιβίωσης:

 

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως τη φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δεν φοβόμουν. Δεν φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ.

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,

για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,

για να μας ανήκουν τα σώματά μας,

για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,

για να μη δολοφονούμαστε στους δρόμους,

για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,

για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

“Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα”».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λόγω του Athens Pride 2023, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και η στάση και στάθμευση αυτών, έως το τέλος των εκδηλώσεων, στην οδό Αθηνάς, στο τμήμα αυτής από την οδό Σοφοκλέους έως την πλατεία Ομονοίας, περιοχή Δήμου Αθηναίων.

Η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει