Τραμπ για τους υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους – αντιπάλους του: «Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα»



Mάικ Πενς, Κρις Κρίστι, Νταγκ Μπέργκαμ: τρεις Ρεπουμπλικάνοι που ετοιμάζονται να ριχθούν αυτή την εβδομάδα στη μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους για τις προεδρικές εκλογές του 2024, προσθέτοντας τα ονόματά τους σε έναν ολοένα και πιο μεγάλο κατάλογο υποψηφίων – κάτι που ενδέχεται να ωφελήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος είχε σχολιάσει στο Fox News όταν είχε ερωτηθεί για την υποψηφιότητα της Νίκι Χέιλι, της μοναδικής γυναίκας υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων: «Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα». 

Αντίθετα με το 2016, όταν ο δισεκατομμυριούχος αιφνιδίασε τους πάντες όταν κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και στη συνέχεια τις εκλογές, αυτή τη φορά βρίσκεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου.

Όμως η λογική παραμένει ίδια: η ύπαρξη καμία δεκαριάς υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, που όλοι τους προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του Τραμπ, κινδυνεύει τελικά να διασπάσει τις ψήφους ωφελώντας τον πρώην πρόεδρο.

Κρις Κρίστι: «Μαριονέτα του Πούτιν ο Τραμπ»

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι, που ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και το 2016, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αύριο Τρίτη.

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ, έκοψε τις σχέσεις μαζί του μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Πλέον έχει αναγάγει τις επιθέσεις του εναντίον του πρώην προέδρου, κάτι που πολλοί διστάζουν να πράξουν ανησυχώντας ότι θα δυσαρεστήσουν τους υποστηρικτές του, σε σήμα κατατεθέν του.

«Είναι η μαριονέτα του Πούτιν», κατήγγειλε ο Κρίστι μετά τις δηλώσεις του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξάλλου δεν διστάζει να περιπαίξει τον πρώην πρόεδρο για τις πολλές δικαστικές του περιπέτειες.

«Με τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του Τραμπ η προεκλογική εκστρατεία του Κρίστι σίγουρα θα κερδίσει μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης», σχολιάζει ο Τζον Έλις ειδικός σε θέματα αμερικανικής πολιτικής.

Ο Κρίστι άφησε να εννοηθεί ότι ο πρώην πρόεδρος ενδέχεται να «φοβάται» το ντιμπέιτ με κάποιους από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του.

Το πρώτο ντιμπέιτ είναι προγραμματισμένο για τις 23 Αυγούστου στο Ουισκόνσιν.

«Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα»

Μάικ Πενς: Ο φίλος που έγινε εχθρός

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ευαγγελικός χριστιανός, ένθερμος αντίπαλος των αμβλώσεων ο Πενς το 2016 είχε βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο να κερδίσει τις ψήφους των δεξιών χριστιανών.

Έπειτα από χρόνια που ήταν πιστός στον Τραμπ, ο πρώην αντιπρόεδρος άλλαξε στάση μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών μειώνει τις πιθανότητες του Πενς να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, καθώς πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ τον θεωρούν «προδότη».

Το…αουτσάιντερ Νταγκ Μπέργκαμ

Σε αυτές τις υποψηφιότητες αναμένεται να προστεθεί αυτή του κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα, του Νταγκ Μπέργκαμ, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα.

Ρον ΝτεΣάντις: Ο μεγάλος αντίπαλος του Τραμπ 

Η υποψηφιότητα του Πενς κινδυνεύει να πλήξει περισσότερο τις φιλοδοξίες του Ρον ΝτεΣάντις, παρά του Τραμπ. Όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος, έτσι και ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει έναν ιδιαίτερα συντηρητικό λόγο.

Θα διαψεύσει τις προβλέψεις;

Βασικός αντίπαλος του Τραμπ, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στη δεύτερη θέση, ο ΝτεΣάντις ελπίζει να διαψεύσει τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ελπίζει ο Τραμπ να βρεθεί εκτός παιχνιδιού λόγω των πολλών δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν εις βάρος του.

Η στρατηγική του ΝτεΣάντις συνίσταται κυρίως στο να προσπαθεί να προσελκύσει τους πολλούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου, αποφεύγοντας να τον επικρίνει ανοικτά, μέχρι ο 76χρονος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα.

Ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα: ο Τραμπ, η πτώση του οποίου έχει ανακοινωθεί πολλές φορές, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει αλώβητος τα σκάνδαλα.

«Οι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών μπορούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά αν οι κατηγορίες για βιασμό (και η επίθεση στο Καπιτώλιο) δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την εκλογική βάση του Τραμπ, δεν θα το καταφέρουν ούτε αυτοί», προβλέπει η Αμάνι Ουελς- Ονιόχα ιδρύτρια εταιρείας πολιτικών συμβούλων.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει