«Φοιτητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους στον Αντιπεριφερειάρχη»

Το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα επισκεφτήκαν ο γραμματέας Ερρίκος-Μάριος Κυρικλίδης, ο αναπληρωτής γραμματέας Σαματάς Ανδρέας, ο υπεύθυνος διοικητικού-οικονομικού Μούγιος Γιώργος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βόλου και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου μηχανολόγων μηχανικών Εμμανουηλίδης Γιώργος με σκοπό να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενόψει του νέου νόμου, και για τη γενικότερη αναταραχή στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών γνωστοποίησαν στον Αντιπεριφερειάρχη ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τη παιδεία, αποφεύγοντας όμως κάθετους μηδενισμούς και αφορισμούς και αναγνωρίζοντας τα όποια θετικά του σημεία. Συνέχισαν λέγοντας ότι «Είναι σταθερή μας απαίτηση να αλλάξει ο νόμος κυρίως στα σημεία που αφορούν τα φοιτητικά ζητήματα, τις διαγραφές, τα χρονικά όρια, τα συγγράμματα, τη στέγαση, τη σίτιση και τη φοιτητική εκπροσώπηση», ενώ τόνισαν ότι «Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός για το γεγονός της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς το 2011 τα κονδύλια για το ίδρυμα έχουν μειωθεί στο μισό από τα αντίστοιχα του 2009. Τίθεται πλέον ζήτημα βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου καθώς οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό, για ερευνητική δραστηριότητα, για φύλαξη και για καθαριότητα δεν καλύπτονται».

Επίσης, έγινε εκτενής διάλογος για τις καταλήψεις που έχουν πάρει ανησυχητική έκταση και διάρκεια σε τμήματα όλης της επικράτειας. Η θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βόλου είναι σαφής προς τη κατεύθυνση των ανοιχτών σχολών, με στόχο την καταπολέμηση της οικονομικής, αλλά και κοινωνικής κρίσης, κάτω από το πρίσμα ενός παραγωγικού και ανοιχτού προς όλους πανεπιστήμιο. Ακόμη, τονίζει ότι τα όπλα για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι το λουκέτο και η αλυσίδα, αλλά η γνώση και το αμφιθέατρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τους προβληματισμούς των φοιτητών και επισήμανε ότι «οι πόρτες της αιρετής περιφέρειας είναι ανοιχτές για όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές ταμπέλες» και υπογράμμισε ότι «ο αγώνας υπέρ της αναβάθμισης του Πανεπιστημίου και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κοινός και χωράει και χρειάζεται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας». Προέτρεψε δε τους φοιτητές της ΔΑΠ «να αναζητήσουν τρόπους και κώδικες επικοινωνίας, διαλόγου και συνεργασίας με όλους τους φοιτητές και τις υπόλοιπες παρατάξεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει