2η Εβδομάδα για τον Χειμωνανθό – Εργαστήριο σύνθεσης και Συναυλία Μουσικής Δωματίου στον Βόλο

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με μία πολύ ιδιαίτερη συναυλία Μουσικής Δωματίου για έργα για φλάουτο, πιάνο και βιολοντσέλο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του «Χειμωνανθού» VI (2η εβδομάδα) την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. με την Κίρα Σαπλαχίδου και τον Πέτρο Παππά στο Φλάουτο, την Βίκυ Κακαγιάννη στο Πιάνο και τον Νίκο Νικολαϊδη στο Βιολοντσέλο, ενώ το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 16.30 και πάλι στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. ο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτης και καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος θα παρουσιάσει το Εργαστήριο Σύνθεσης:

«Εισαγωγή στη σύνθεση για Κινηματογράφο». Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο σύνθεσης, αφού οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που θα δηλώσουν ενεργή συμμετοχή θα μπουν στη διαδικασία να πλαισιώσουν μουσικά ένα μικρού μήκους βίντεο, αφού πρώτα ο ίδιος εξηγήσει τη διαδικασία και παρουσιάσει τα τεχνικά μέσα (το μουσικό πρόγραμμα, τη μουσική παλέτα των «εικονικών» συμφωνικών ορχηστρών αλλά και όχι μόνο, καθώς και τα μέσα ηχογράφησης των ακουστικών οργάνων που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο εκείνη την ημέρα κ.α), στοιχεία και υλικά απαραίτητα για την πραγματοποίηση αυτού του βιωματικού εργαστηρίου.

Η είσοδος στους ακροατές, αλλά και στους ενεργούς συμμετέχοντες θα είναι ελεύθερη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου (2421036992). Αναφορικά με το πρόγραμμα της συναυλίας μουσικής δωματίου, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα για το κομμάτι που θα ανοίξει τη συναυλία, φημολογείται ότι ο J.S.Bach έγραψε αυτή τη σονάτα για το “μαύρo πρόβατo” της οικογένειας.

Η ταυτότητα του φλαουτίστα για τον οποίο οραματίστηκε ο Bach αυτό το απαιτητικό, γεμάτο λεπτομέρειες κομμάτι περιβάλλεται από μυστήριο. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να έχει γραφτεί για έναν εξαιρετικό μουσικό. Δεν είναι απίθανο ότι ο ερμηνευτής της Sonata in B minor ήταν ο γιος του Bach, Johann Gottfried Bernard, ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός, με προβληματικό χαρακτήρα. Αυτός ο τρίτος γιος του J.S.Bach, που γεννήθηκε το 1715, αναφέρεται ελάχιστα στη βιβλιογραφία του Bach. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πέθανε νέος και καμία σύνθεση δεν είναι γνωστή από αυτόν. Σε μια συζήτηση που είχε ο μεγάλος W. Mozart με τον δάσκαλό του Joseph Haydn πριν το ταξίδι του τελευταίου στην Αγγλία, του τόνισε την έλλειψη της ικανότητάς του στις ξένες γλώσσες.

Ο Haydn του απάντησε: «η γλώσσα μου είναι κατανοητή σε όλον τον κόσμο». Το τρίτο κομμάτι του προγράμματος, αφιερωμένο στην Elizabeth Sprague Coolidge από τον Poulenc και εμπνευσμένο από τη στενή του φίλη Raymonde Linossier, γράφτηκε σε μια σκοτεινή περίοδο της προσωπικής ζωής του συνθέτη. Ο συνδυασμός του φλάουτου με το πιάνο αντιπροσωπεύει ιδανικά τον συνθέτη και το ιδιαίτερο μουσικό του στυλ. Η συμβολική τιμή εισόδου για τη συναυλία είναι 2 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει